Slovenija i Mađarska ukinule restrikcije na granici

Peter Szijjarto i Anže Logar, šefovi diplomatija Mađarske i Slovenije, u Dolgoj Vasi, blizu slovensko-mađarske granice (EPA)

Slovenija i Mađarska dogovorile su se da međusobno ukinu dosadašnja ograničenja pri prelazu granice, objavilo je u četvrtak poslijepodne na Twitteru slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Odluka stupa na snagu odmah.

Riječ je o recipročnom dogovoru kojim se ukidaju dosadašnje restrikcije u režimu prelaza granice za državljane obje države, kakav je Slovenija prije toga već postigla s Hrvatskom, prenosi Hina.

Takav dogovor omogućilo je dobro epidemiološko stanje u Sloveniji i Mađarskoj, uz prethodno uspješno diplomatsko usklađivanje, navelo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova nakon što su o odnosima dviju država u svjetlu krize izazvane pandemijom, ali i o pitanjima manjina, ilegalnim migracijama i drugim temama u Dolgoj Vasi blizu slovensko-mađarske granice razgovarali šefovi dviju diplomatija Peter Szijjarto i Anže Logar.

Mjere ograničenja ukinute na četiri granična prelaza

Kako navodi slovensko ministarstvo, sve mjere ograničenja prelaza granice uvedene zbog COVID-a 19 ukinute su na četiri granična prelaza koja su i dosad bila otvorena, ali ne za sve putnike.

Riječ je o graničnim prelazima Hodoš – Bajansenye, Dolga Vas – Redics, Pince (autoput) – Torniyszentmiklos (Orszag ut) i Pince (lokalni put) – Torniyszentmiklos (Helyi ut). 

Ostali prelazi koji su zbog epidemije bili privremeno zatvoreni, prema najavama, trebali bi opet početi raditi sljedećeg utorka.

Slovenija želi relaksaciju graničnog režima i s Austrijom

Logar je nakon susreta s mađarskim kolegom kazao da će Slovenija s državama koje su u sličnoj epidemiološkoj situaciji nastaviti razgovore u nadi da će uspjeti naći “zajedničke tačke” kako bi se olakšao režim prelaza granice, uveden zbog pandemije.

Ako u razgovorima s Austrijom dođe do usklađivanja stajališta, granični režim recipročno bi mogao biti relaksiran najkasnije do 15. juna, kazao je Logar.

Kad je riječ o Italiji, s njom razgovora o otvaranju granice još nema zbog njene teže epidemiološke situacije, pojasnio je.

Izvor: Agencije