Slovenija i Austrija ne zatvaraju granice

Slovenija i Austrija postavljaju ograde zbog priliva izbjeglica (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije je negiralo navode srbijanskih medija o zatvaranju granica te zemlje. Slovenska novinska agencija STA prenosi da granice ostaju otvorene, te da ta zemlja nije prihvatila jedan voz sa izbjeglicama, jer su popunjeni kapaciteti prihvatnih kampova.

Iz MUP-a Slovenije su također dodali da ni Austrija neće zatvoriti svoje granice. 

Ranije je Radiotelevizija Srbije izvijestila da je, na osnovu dogovora zemalja članica Schengena, Srbija obaviještena da će doći do zatvaranja granica Slovenije i Austrije.

Hrvatska razmatra zatvaranje svoje granice, što je već u ponedjeljak najavila i Makedonija, prenosi Tanjug.

Kako je naveo RTS, po povratku premijera Srbije Aleksandra Vučića u utorak iz Bujanovca i Preševa u 21:00 sat, bit će održana još jedna sjednica Biroa za koordinaciju službi sigurnosti, na kojoj će se razmatrati stav Srbije po tom pitanju.

Austrija je u petak ujutro počela postavljati žičanu ogradu dužine 3,7 kilometara neposredno uz granični prelaz Šentilj/Spielfeld, kroz koji je od sredine prošlog mjeseca u Austriju propuštena većina od ukupno skoro 200.000 izbjeglica koje su prošle balkanskom rutom.

Austrija, koja je ogradu počela graditi nakon Slovenije, ovu mjeru također tumači potrebom bolje regulacije velikog izbjegličkog vala, koji se još ne zaustavlja, ali je odustala od gradnje 25-kilometarske ograde, o kojoj se ranije razmišljalo.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da će Slovenija nastaviti postavljati “ogradu za usmjeravanje migranata” na svojoj granici s Hrvatskom, da je riječ o privremenoj mjeri, kako bi se onemogućio nekontrolirani priliv izbjeglica, no da će biti uklonjena čim se izbjeglička kriza završi.

Postavljanje “ograde za usmjeravanje”, kako je naziva Cerar, u sadašnjoj situaciji je neophodno zbog navodne premale solidarnosti koje u izbjegličkoj krizi s Evropom pokazuju Grčka, Makedonija, Srbija i Hrvatska koje se nalaze na balkanskoj izbjegličkoj ruti, a izbjeglice samo propuštaju dalje, tvrdi slovenski premijer.

Ulazak izbjeglica

Cerar je kazao da je dnevni ulazak u Sloveniju približno 7.000 izbjeglica, s obzirom na njenu veličinu isto kao kad bi u Njemačku u jednom danu ušlo 300.000 izbjeglica.

U Sloveniju je od sredine prošlog mjeseca do ponedjeljka ušlo 218.000 izbjeglica, a priliv se nastavlja, pa je u zemlju u ponedjeljak ujutros u dva voza iz Hrvatske, u Dobovu prebačeno 2.007 ljudi, dok je blizu 400 izbjeglica ušlo do 6:00 sati preko graničnog prelaza Petišovci, objavila je slovenska policija.

Vijeće za sigurnost Makedonije naredilo je u subotu Vojsci ove države da počne s pripremama za eventualno podizanje ograde sa susjednom Grčkom, radi sprečavanja priliva izbjeglica.

Makedonski predsjednik George Ivanov predsjedavao je sastankom Vijeća sigurnosti nakon napada u Parizu, u kojem je ubijeno 129 u nizu napada, za koje odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant.

Makedonski zvaničnici su izrazili zabrinutost da ukoliko druge zemlje ka kojima se kreću izbjeglice, zabrane protok, Makedonija će biti suočena s velikim brojem izbjeglica.

Izvor: Agencije