Oglasi

Slovenija dokapitalizirala Banku Celje

Slovenija je sa 190 milijuna eura dokapitalizirala Banku Celje, nakon što je Vlada dobila saglasnost Evropske komisije da započne proces sanacije te banke.
Dokapitalizacijom je Banka Celje došla u stopostotno vlasništvo državeAl Jazeera

Slovenija je sa 190 milijuna eura dokapitalizirala Banku Celje, nakon što je Vlada dobila saglasnost Evropske komisije da započne proces sanacije te banke.

Dokapitalizacijom je Banka Celje došla u stopostotno vlasništvo države, a planirano je da se spoji s Abankom Vipa.

Tako udružena banka kasnije bi po prijedlogu Brisela mogla biti privatizirana, što do sada nije bilo moguće jer niti za jednu od tih dviju banaka nije bilo interesa investitora.

Loši krediti

Polovicu dokapitalizacije država će izvršiti uplatom gotovine za obične dionice banke, a drugu polovicu u državnim obveznicama, objavio je Vladin ured za informiranje.

Razlog za nedostatak interesa bio je uglavnom u lošim kreditima tih banaka, ali su njihove bilance sada očišćene, a loši kreditni plasmani iz proteklih godina prebacuju se na državnu ustanovu, tzv. "lošu banku".

Uprava Banke Celje je u aprilu zatražila pomoć u kapitalu od države, nakon što joj nije uspjelo prikupiti dodatni kapital od vlasnika, među kojima je najveći Nova Ljubljanska banka, niti od privatnih ulagača.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.