Slovenija: Crkva mora platiti odštetu žrtvi pedofilije

Mariborska nadbiskupija žalila se na pravomoćnu presudu iz 2013. godine (Getty Images)

Vrhovni sud Slovenije odbio je reviziju presude prema kojoj je Katolička crkva i materijalno odgovorna za ponašanje svojih službenika koji tokom službe prekrše zakon, u slučaju svećenika optuženog za pedofiliju koji je umro prije završetka procesa.

Mariborska nadbiskupija žalila se na pravomoćnu presudu iz 2013. godine, prema kojoj bi danas odrasloj ženi koju je kao maloljetnicu spolno iskoristio preminuli Karl Jošt, župnik male župe Artiče kod Krškog, morala isplatiti 80.000 eura odštete s pripadajućim kamatama.

Žrtva je u privatnom procesu tužila Crkvu kao ustanovu i tražila odštetu, odnosno materijalnu kompenzaciju za posljedice koje je pretrpjela zbog čina njenog službenika.

Vrhovni sud je, nakon dvije godine, odbio reviziju pravomoćne presude, prema kojoj žrtvi pripada odšteta zbog teških duševnih i zdravstvenih problema koje ima kao odrasla osoba, jer je kao maloljetnica bila žrtva čovjeka koji joj je bio vjeroučitelj i više godina je spolno iskorištavao.

Preminuo prije izricanja presude

Župnik, koga sumnjiče za 16 spolnih napada na djevojčice, preminuo je početkom 2007. godine od moždanog udara u kućnom pritvoru, u 64. godini, pri završetku procesa i netom prije izricanja presude.

Advokati Mariborske nadbiskupije, koji su tražili reviziju slučaja, tvrdili su da Crkva ne može biti materijalno odgovorna za nezakoniti čin koji je strogo zabranjen i crkvenim zakonima i koji Crkva osuđuje.

Osim toga, upozoravali su da konačna presuda u slučaju “Jošt”, koji je godinama izazivao pažnju javnosti, zapravo nije bila izrečena, jer je optuženi umro, a suđenje prekinuto, makar se navodilo da su Joštu slučajevi pedofilije u procesu već bili dokazani.

Odluka Vrhovnog suda mogla bi kao presedan imati teške materijalne posljedice za ionako posljednjih godina osiromašenu Mariborsku nadbiskupiju, koja je pretrpjela gubitke zbog upletenosti u finansijske skandale, jer su odštetne zahtjeve najavile i druge žene koje je Jošt zloupotrijebio, navode slovenski mediji.

Izvor: Agencije