Slovenija bez mandatara, slijede nove konsultacije

Janez Janša nema jak koalicijski potencijal, jer većina stranaka ljevice i centra s njime ne želi koalirati (EPA)

Potencijalni kandidati za položaj slovenskog premijera, Janez Janša i Marjan Šarec, potvrdili su predsjedniku države Borutu Pahoru da nemaju potrebnu većinu za formiranje vlade, zbog čega će biti potreban još jedan krug konzultacija sa strankama.

Nakon što mu je Janša i formalno potvrdio da za sada nema mogućnosti za formiranje vlade koja bi u Parlamentu imala većinu, zbog čega ne može prihvatiti ponuđeni mandat za njen sastav, Pahor će i službeno obavijestiti Parlament da za sada nikoga neće predložiti za mandatara.

Prema priopćenju iz Pahorovog ureda, slovenski predsjednik će Parlament službeno obavijestiti o svemu u ponedjeljak, 23. srpnja.

U drugom krugu moguće kandidate za mandatara, uz predsjednika, mogu predlagati i stranke.

Za potvrdu mandatara i tada je potrebna natpolovična većina glasova zastupnika.

Ljevica i centar ne žele s Janšom

Tek u trećem krugu, ako ni drugi nakon 14 dana ne bi uspio, predsjednika buduće vlade bira se natpolovičnom većinom glasova prisutnih.

Ako ne dobije većinu, predsjednik države raspisuje prijevremene izbore.

“U Parlamentu za sada ne postoji potrebna većina za formiranje stabilne vlade za četverogodišnji mandat”, napisao je Pahoru u poruci Janša, predsjednik Slovenske demokratske stranke i relativni pobjednik parlamentarnih izbora koji su održani 3. lipnja.

Time se Janša zasad službeno odrekao mandata koji mu je ponudio predsjednik države.

Janšina je stranka na izborima osvojila relativnu većinu od 25 mandata u 90-članom Državnom zboru, ali nema jak koalicijski potencijal, jer većina stranaka ljevice i centra s njime ne želi koalirati.

Tvrde da je Janša u nekim pitanjima, osobito svojoj antimigrantskoj politici, otišao previše udesno i da svojom retorikom i inače stvara podjele u slovenskoj politici i društvu.

Osim Janše, svoju je koaliciju nakon izbora, za sada neuspješno, pokušavao stvoriti i Šarec, čelnik liste koja nosi njegovo ime i koja je na izborima dobila 13 mandata.

Šarec planirao koaliciju pet stranaka

On želi voditi lijevo-liberalnu vladu, u koju bi moralo ući najmanje pet stranaka.

Nakon neuspjeha u stvaranju koalicije desnog centra, iz Janšine su stranke posljednjih dana poručivali da bi najpragmatičniji izlaz iz političke neizvjesnosti nakon izbora bilo to da u novu vladu uđe većina konzervativnih i liberalnih stranaka, na čelu s Janšom i Šarcem, ali bez tri stranke koje su činile dosadašnju koaliciju tehničkog premijera Mire Cerara, koju Janša ne cijeni.

S druge strane, Šarec je do sada odbijao moguću suradnju s Janšom, iz čijeg kruga navode da su u neformalnoj komunikaciji s bivšim načelnikom Kamnika došli do zaključka da bi to ipak možda bilo moguće.

Izvor: Agencije