Oglasi

Slovenija: Bez dogovora o Ljubljanskoj banci

Slovenska ambasada u Zagrebu demantirala tvrdnje hrvatskih medija o postignutom dogovoru.
Rogić i Arhar će nastaviti razgovorePixsell

Nikakav dogovor između finansijskih stručnjaka za Ljubljansku banku (LB) nije bio postignut i nikakav prijedlog rješenja nije bio usaglašen, saopćila je u srijedu slovenska ambasada u Zagrebu reagirajući na pisanje hrvatskih novina da su hrvatski i slovenski stručnjaci Zdravko Rogić i Franc Arhar postigli dogovor i svojim vladama predložili rješenje za LB.

"Ambasada želi, vezano za informacije o postignutom tajnom dogovoru dvojice finansijskih stručnjaka za rješavanje pitanja LB-a u Hrvatskoj, koje već po drugi put prenosi jedan od hrvatskih medija, ponovno naglasiti kako nikakav dogovor između stručnjaka nije bio postignut i nikakav prijedlog rješenja nije bio usaglašen", piše u saopćenju ambasade.

"Jedino o čemu su se stručnjaci Arhar i Rogić dogovorili bilo je rečeno u izjavi za medije nakon njihovog četvrtog sastanka prošle sedmice u Zagrebu, a to je da postoje razilaženja u stavolvima obiju strana te da će nastaviti s razgovorima", dodaje se.

Neobično stalno demantirati

Zagrebački Jutarnji list od srijede prenosi da su dvojica eksperata predložila model prema kojem bi Slovenija dug prenesene štednje bivših štediša LB-a od 278,7 miliona eura vratila Hrvatskoj u razdoblju od 30 godina, a Hrvatska bi zauzvrat oprostila Sloveniji zatezne kamate na taj dug.

List piše da je to okosnica prijedloga koje Rogić i Arhar čuvaju kao najstože čuvanu tajnu dok se o njemu ne izjasne vlade u Zagrebu i Ljubljani, prenosi Hina.

U ambasadi ističu kako je neobično da slovenska strana mora već po drugi put demantirati tu istu informaciju koja je bila predmet medijskih nagađanja u proteklim sedmicama, "naročito nakon što se hrvatski stručnjak na posljednjem sastanku izvinio slovenskome kolegi za te neistine i neugodnost koja je nastala u hrvatskoj javnosti nakon njihovog trećeg susreta na Bledu početkom oktobra", piše u saopćenju.

"Unatoč mnogobrojnim zamolbama za objašnjenje, Slovenija do danas od hrvatske strane nije uspjela saznati koji je pravni temelj za tužbe koje protiv LB-a i Nove ljubljanske banke (NLB) po izričitom nalogu hrvatske države vode dvije komercijalne banke u italijanskom vlasništvu", piše u saopćenju slovenske ambasade.

"Slovenija je uvjerena da su punomoći hrvatske države u suprotnosti s međunarodnim ugovorima koje je Hrvatska potpisala i ratificirala te preuzetim obavezama tokom pregovora s Evropskom unijom (EU)", dodaje se u saopćenju.

Čeka se rješenje stručnjaka

"Nastavak pregovora i traženje konačnog rješenja u okviru Sukcesijskog sporazuma imaju smisla samo ako hrvatska Vlada povuče punomoći u tužbama pred hrvatskim sudovima", ističu u slovenskoj ambasadi u Zagrebu.

Hrvatska i slovenska vlada imenovale su stručnjake za rješenje problema LB-a i ti stručnjaci trebaju svojim vladama predložiti rješenje za ovaj problem, kazala je u sijedu za Hinu glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Danijela Barišić.

"Dvije vlade imenovale su stručnjake koji trebaju svojim vladama predložiti rješenje kada ga finaliziraju. Sve ostalo su naklapanja", rekla je glasnogovornica.

Izvor: Agencije