Slovencima za kredit potreban HIV test

Osiguravajuća društva u Sloveniji tvrde da su njihovi podaci zaštićeni (Reuters)

Slovenske banke za odobravanje hipotekarnog kredita koji prelazi iznos od 75.000 eura zahtijevaju i zaključivanje ugovora o životnom osiguranju te test na virus HIV-a, ali nije riječ o praksi koja bi bila neuobičajena u Evropi, prenijeli su u ponedjeljak slovenski mediji.

Ljubljanski list Dnevnik je objavio priču anonimnog mlađeg bračnog para koji tvrdi da je i njihov liječnik bio iznenađen kad im je morao napisati uputnicu za testiranje na HIV, u okviru laboratorijskih testova za sklapanje ugovora o životnom osiguranju prije nego što su od banke koja je to zahtijevala dobili hipotekarni kredit za svoj prvi stan.

Državna povjerenica za zaštitu privatnosti informacija Nataša Pirc Musar izjavila je za Dnevnik da je njen ured već ispitivao slične slučajeve i prijave, ali da je riječ o načinu na koji banke i osiguravajuće kompanije i u drugim evropskim državama štite svoje interese te da je osiguranje medicinske dokumentacije klijenata dio postupka kojim se banke i osiguravajuća društva brane od potencijalnog rizika.

Predstavnici strane banke kod koje je zatražen kredit naveli su da je dobivanje takvih podataka o klijentima standard njemačkog reosiguranja Muenchner Rueckversicherung Gesselschaft, piše list.

Osjetljivi podaci

Pirc Musar izjavila je da je to pitanje regulirano i slovenskim zakonom o osiguravajućim društvima, pa one same i njihova poslovna udruženja smiju voditi i održavati zbirke podataka o osiguranicima i njihovim predmetima te zbirku podataka kojom procjenjuju rizik i određuju premiju osiguranja.

Iako osiguravajuća društva u Sloveniji tvrde da su njihovi podaci zaštićeni te da njihovi djelatnici potpisuju i posebne izjave kojima se obavezuju na zaštitu privatnosti, postavlja se pitanje ko bi mogao doći do podataka iz takvih dosjea, jer sadrže mnoge osjetljive podatke, pa i medicinske nalaze, budući da se klijentima ne navodi ko će ih i u koje svrhe koristiti, piše Dnevnik.

Mladi par koji je dobio kredit tek nakon testiranja na HIV i niza drugih laboratorijskih pretraga tvrdi da formular za zaključivanje osiguranja radi dobivanja kredita većeg iznosa sadrži sve podatke o izvedenim specijalističkim pregledima te detaljne odgovore o zdravstvenom stanju i stilu života, dobivene i putem “unakrsnog” ispitivanja, te da je takav postupak mučan za klijente.

Iako zdravi, nakon svih zahtijevanih pretraga, osjećali smo se “bolesnima”, rekao je anonimni bračni par za Dnevnik.

Izvor: Agencije