Slovenci zadovoljni odlukom suda u Zagrebu

Vesna Pusić je izjavila da se sudskom odlukom ništa ne mijenja, jer presuda nije konačna (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozdravilo je nepravomoćnu odluku Općinskog suda u Zagrebu kojom je prekinut jedan od postupaka u kojem Privredna banka Zagreb (PBZ) i Zagrebačka banka tuže Ljubljansku banku, što Slovenija smatra potvrdom svojih stavova o prenesenoj deviznoj štednji hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci.

“Sa zadovoljstvom pozdravljamo informaciju o presudi hrvatskog suda u jednom od slučajeva tužbi za tzv. prenesenu štednju. Presudom su u cijelosti prihvaćeni slovenski argumenti o važenju i sadržaju memoranduma o saglasnosti slovenske i hrvatske vlade iz Mokrica iz 2013. godine”, navelo je ministarstvo, prenosi slovenska agencija STA.

Sutkinja Vinka Nobilo s Općinskog suda u Zagrebu donijela je odluku o prekidu postupka u tužbi PBZ-a protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke, jednog od više procesa koji se na hrvatskim sudovima vode oko prenesene devizne štednje hrvatskih štediša.

To je prvi put da je prekinut postupak u 27 tužbi PBZ-a i Zagrebačke banke protiv slovenskih banaka pred hrvatskim sudovima.

‘Presuda ne mijenja ništa’

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Zagrebu da se tom sudskom odlukom ništa ne mijenja, jer presuda nije konačna.

“Nije se promijenilo ovom presudom apsolutno ništa, kao niti jednom ranijom presudom. U međuvremenu jedino što se promijenilo je da je Europski sud u slučaju individualnih štediša presudio u korist individualnih štediša. To direktno nema reperkusije, dakle direktno se ne odnosi na ovaj slučaj, ali indirektno, naravno, da”, kazala je.

Stavovi dve države oko memoranduma iz Mokrica razlikuju se na način da Slovenija tvrdi kako on predviđa obustavljanje svih sudskih postupaka protiv Ljubljanske banke, sve dok se pitanje štednje ne riješi u okviru sukcesije.

Stav Hrvatske je da je memorandum omogućio samo privremeni zastoj tužbenih postupaka, ako se s time slože obje strane, kako bi se dalo vremena za nalaženje alternativnog bilateralnog rješenja.

Izvor: Agencije