Oglasi

Slovenci vjeruju u formiranje vlade

Skoro dvije trećine Slovenaca vjeruje da će mandatarka Alenka Bratušek uspjeti u sastavljanju vlade i koalicije.
Anketirani Slovenci ipak ne vjeruju da će se vlada duže održatiAFP

Skoro dvije trećine Slovenaca vjeruje da će mandatarka za sastav nove vlade Alenka Bratušek uspjeti u sastavljanju vlade i koalicije, ali ne vjeruju da će se ona duže održati, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo.

Na pitanje vjeruju li da će Bratušek uspjeti sastaviti vladu 62 posto ispitanika, u telefonskoj anketi koju je vodeći slovenski list proveo prošle sedmice, odgovorilo je potvrdno, dok 32 posto smatra da joj to neće uspjeti, prenosi Hina.

Parlament je u srijedu većinom glasova Bratušek imenovao za mandatarku nove vlade, ali ona tek treba predložiti njen sastav i u roku od dvije sedmice od Parlamenta za nju tražiti povjerenje.

Oko 55 posto ispitanika rad Janšine Vlade u njenom jednogodišnjem mandatu ocijenilo je slabim ili vrlo slabim.

U međuvremenu, mandatarka dogovara program vlade i koaliciju koju bi sastavljale četiri stranke, njena Pozitivna Slovenija (PS) te Građanska lista (GL), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

Na pitanje koliko bi vlada koju će ona formirati mogla trajati, 37 posto ispitanika navelo je godinu dana, 27 posto misli da će to biti samo nekoliko mjeseci, a ostali da bi nova vlada mogla na vlasti ostati do redovnih parlamentarnih izbora 2015. godine.

Izborom Bratušek za mandatarku Parlament je izrekao nepovjerenje Vladi Janeza Janše, koja nastavlja obavljati tekuće poslove do početka djelovanja nove vlade.

U anketi Dela 55 posto ispitanika rad Janšine Vlade u njenom jednogodišnjem mandatu ocijenilo je slabim ili vrlo slabim, a da je radila dobro ili vrlo dobro misli 20 posto ispitanika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.