Oglasi

Slovenci će na telefon dobijati obavijesti o neuplaćenim doprinosima

Zainteresirani će putem besplatne aplikacije dobijati obavijest o propusti ili nemaru poslodavca.
Neplaćanje doprinosa do prije nekoliko godina nije bio rijedak slučaj kojem su pribjegavali pojedini poslodavciIlustracija

Zaposleni u Sloveniji koji se boje da im poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose za socijalnu sigurnost od sada će o tome dobivati poruke na svoje pametne telefone.

Sve što oni moraju napraviti je da u svoj uređaj instaliraju besplatnu aplikaciju, nakon čega će obavijest o eventualnom propustu ili nemaru poslodavca dobivati automatski, navodi Hina.

"Neće biti potrebna nikakva aktivnost korisnika, a obavijest će dobivati i kad je aplikacija zatvorena, tako da mogu biti bez brige jesu li njihovi doprinosi uplaćeni ili ne", objavila je finansijska uprava Ministarstva finansija Slovenije.

Novčana i zatvorska kazna

Neplaćanje doprinosa, naročito za penziono osiguranje, do prije nekoliko godina nije bio rijedak slučaj kojem su pribjegavali pojedini poslodavci, ali su propisi od tada postroženi.

Onima koji ne ispunjavaju tu obavezu prijeti kazna do 30.000 eura i tri godine zatvora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.