Oglasi

Slovački tužitelji traže zabranu ekstremno desne stranke

Tužitelji tvrde da stranka s fašističkim tendencijama krši Ustav i želi uništiti slovačku demokratiju.
Čelnik "Naše Slovačke" Marian Kotleba vodio je drugu desničarsku stranku, Slovačko bratstvo, koju je Vrhovni sud raspustio 2006. zbog kršenja UstavaReuters

Slovački tužitelji poduzeli su korake da zabrane ekstremno desnu stranku koja je prvi put ušla u parlament prošle godine, rekavši da ona predstavlja prijetnju demokratskom poretku te zemlje.

Narodna stranka - Naša Slovačka koja se otvoreno divi Jozefu Tisi, vođi nacističke marionetske države koji je zemlju vodio u Drugom svjetskom ratu, dobila je neočekivanih osam posto glasova na državnim izborima u martu 2016.

Podnoseći zahtjev Vrhovnom sudu da se stranka raspusti, državni tužitelj je rekao da je cilj te stranke uništiti slovačku demokratiju.

"Program i aktivnosti te ekstremističke stranke s fašističkim tendencijama krše Ustav, zakone i međunarodne sporazume", rekla je glasnogovornica tužitelja Andrea Predajnova.

Njihov uspon odražava porast takvih pokreta u ostalim evropskim zemljama, zahvaljujući djelomično godinama ekonomske stagnacije i priliva više od milion migranata i izbjeglica s Bliskog istoka i iz Afrike.

Korupcijski skandali tradicionalnih stranaka

U Slovačkoj je imigracija niska i analitičari umjesto toga uspjeh Narodne stranke - Naše Slovačke pripisuju sve većoj ogorčenosti zbog korupcijskih skandala povezanih s tradicionalnim strankama.

Narodna stranka ima 14 zastupnika i podrška im je porasla na približno 10 posto nakon izbora, prema anketama javnog mnijenja.

Njihov čelnik Marian Kotleba prije toga vodio je drugu desničarsku stranku, Slovačko bratstvo, koju je Vrhovni sud raspustio 2006. zbog kršenja ustava.

Kao što izražava divljenje Tisi, koji je dopustio da deseci hiljada slovačkih Jevreja budu deportirani u nacističke logore i kasnije mu se sudilo za izdaju, Narodna stranka neprijateljski je nastrojena prema slovačkoj romskoj manjini.

Izazvali su kritike javnosti u martu kad su postavili fotografije uvećane kopije čeka doniranog organizaciji za djecu s poteškoćama u razvoju na 1.488 eura - broj koji bjelački rasisti koriste kao nacistički pozdrav.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.