Oglasi

Slovačka ukida jedinstvenu poreznu stopu

Od iduće godine Slovačka povećava porez za banke, porez na dobit i dohodak bogatih građana, te mijenja penzioni sistem.
Premijer Robert Fico želi do iduće godine svesti ovogodišnji procijenjeni budžetski manjak od 4,6 BDP-a na dopušteni nivo u eurozoniAFP/Getty

Slovačka se sprema ukinuti jedinstvenu poreznu stopu od 19 posto, pa će od iduće godine bogati građani, političari i preduzeća plaćati veće poreze.

Slovački Parlament, u kojem većinu ima koalicija lijevog centra na čelu sa premijerom Robertom Ficoom, povisio je u utorak stopu poreza na dobit na 23 posto, a porez na dohodak građana koji zarađuju više od 3.300 eura mjesečno na 25 posto. Građani sa nižim primanjima i dalje će plaćati porez po stopi od 19 posto.

Visokorangirani političari, uključujući predsjednika, ministre i zastupnike u Parlamentu će, također, plaćati dodatnih pet posto poreza na plate u sklopu premijerovog paketa mjera, koje bi trebale povećati budžetske prihode i smanjiti manjak.

Osim povećanja poreza na dobit i na dohodak bogatih građana, mjere uključuju i više poreze za banke i promjene u penzionom sistemu.

Smanjenje budžetskog manjka

Ministar finansija Peter Kazimir najavio je dublje smanjenje potrošnje u 2013. kako bi se nadoknadio neočekivani manjak od 250 miliona eura, povezan s padom poreznih prihoda i usporavanjem ekonomije.

Visokorangirani političari, uključujući predsjednika, ministre i zastupnike u Parlamentu, plaćat će dodatnih pet posto poreza na plate.

Premijer Fico, čiji je mandat počeo u aprilu, želi do iduće godine svesti ovogodišnji procijenjeni budžetski manjak od 4,6 bruto domaćeg proizvoda (BDP) na dopušteni nivo u eurozoni od najviše tri posto BDP-a.

Slovačka se pridružila Evropskoj uniji 2004, a euro je uvela 2009.

Smatra se da je jedinstvena porezna stopa od 19 posto, uvedena 2004, pridonijela ekonomskom uspjehu te bivše komunističke zemlje, privukavši strane investicije, prvenstveno u automobilski i elektronički sektor.

Nekoliko je industrijskih proizvođača elektroničkih proizvoda i automobila odlučilo proširiti proizvodnju u Slovačku. Tako u toj zemlji moderne tvornice imaju njemački Volkswagen, južnokorejska Kia i francuski PSA Peugeot Citroen.

Izvor: Agencije