Oglasi

Slovačka: Miroslav Lajčak povukao ostavku

Slovački ministar vanjskih poslova kaže da je promijenio odluku nakon obećanja premijera da Slovačka neće mijenjati kurs u Evropskoj uniji i NATO-u.
Miroslav LajčakMiroslav Lajčak ne želi, kako je rekao, oslabiti slovačku vanjsku politiku svojom ostavkomReuters - Arhiva

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak u petak je povukao ostavku te će ostati u Vladi nakon spora oko slovačkog odbijanja sporazuma Ujedinjenih naroda o migracijama, priopćeno je iz njegova ureda, javlja Reuters.

Lajčak, koji se nije slagao s parlamentarnim odbijanjem tog međunarodnog sporazuma, koji treba biti potpisan u Maroku, rekao je kako je promijenio odluku nakon jamstva premijera Petera Pellegrinija da Slovačka neće mijenjati svoj kurs u Europskoj uniji i NATO savezu.

"Primio sam jasna jamstva da Slovačka neće napraviti korake koji bi bacili sumnju na našu vanjsku politiku", kazao je Lajčak te je dodao kako ne želi oslabiti slovačku vanjsku politiku svojom ostavkom.

Lajčak je bio predsjednik Opće skupštine UN-a kada je sporazum usvojen, uslijed najvećeg priljeva izbjeglica u Europi od Drugog svjetskog rata, gdje mnogi bježe pred sukobima i siromaštvom koji su zadesili Bliski istok, Afriku i šire.

SAD napustio sporazum

Sporazum, koji će formalno biti usvojen ovaj mjesec, odobren je u srpnju od 193 članice UN-a, osim Sjedinjenih Američkih Država, koje su sporazum napustile prošle godine.

U međuvremenu, članice EU-a, među njima i Austrija, Mađarska i Češka, odbile su sporazum, naglašavajući tvrdu liniju središnjih i istočnih europskih zemalja koje se protive sporazumu i koje su u sukobu sa zagovornicima sporazuma unutar Unije.

Pellegrini je naglasio kako Slovačka "neće nikada" prihvatiti sporazum, jer su po njemu globalne migracije pozitivna pojava, a koji je u suprotnosti sa stavovima Slovačke oko migranata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.