Oglasi

Slavne ličnosti podržale zatvorenu palestinsku tinejdžericu

Sedamnaestogodišnja Palestinka Ahed Tamimi uhapšena je nakon što je snimljena kako se suprotstavlja izraelskom vojniku.
Ahed Tamimi pojavila se pred sudom jučer u Ramallahu, ali je saslušanje odgođeno za martEPA

Brojne slavne ličnosti i borci za ljudska prava iskazali su javnu podršku 17-godišnjoj Palestinki Ahed Tamimi, koja je uhapšena nakon što je 15. decembra snimljena kako se pred svojom kućom u selu na okupiranoj Zapadnoj obali suprotstavlja izraelskom vojniku.

Američka politička aktivistica Angela Davis rekla je da ne samo da stoji uz Tamimi nego i uz svu palestinsku djecu koja su u izraelskim zatvorima, prenosi agencija Fena.

"Solidaršem se s Ahed Tamimi i 300 palestinske djece koja su u izraelskim zatvorima. Više od 70 godina državnog nasilja i otimanja zemlje ima za cilj slomiti Palestince, ali nisu u tome uspjeli niti će", napisala je Davis.

'Kriza pravnog sistema'

Američki filozof, aktivist, kritičar i pisac Cornel West također se zauzeo za Tamimi.

"Moramo braniti našu palestinsku braću i sestre, posebno djecu koja žive pod okrutnom izraelskom okupacijom", rekao je West.

Marc Lamont Hill, američki profesor i TV-ličnost, rekao je da taj slučaj najbolje odražava kakav je izraelski pravni sistem.

"Ovaj slučaj pokazuje duboku krizu pravnog sistema koji kriminalizuje palestinsku djecu. Izraelsko proganjanje djece, hapšenje, fizičko i psihičko nasilje odražava duboku ravnodušnost prema životima najranjivijih", rekao je Hill.

Phillip Agnew, direktor Dream Defenders Missiona, organizacije koja se bori protiv rasne diskriminacije, poslao je pismo podrške Tamimi, a koje su potpisali brojni aktivisti, glumci i poznate ličnosti.

Ahed Tamimi i njena majka, koja je također uhapšena, pojavile su se pred sudom jučer u Ramallahu, ali je saslušanje odgođeno za mart. Advokat Ahed Tamimi upozorio je na njeno nezakonito hapšenje i zadržavanje u pritvoru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.