Slanje bolesne djece u školu je neodgovornost koja ugrožava živote

Nije BiH jedina sa ovim problemom, COVID-19 se javio u školama širom Hrvatske i Srbije (EPA)

Ako vam dijete ima temperaturu, hoćete li ga poslati u školu, jer ga nemate gdje ostaviti?

Ili u vrtić?

Ili, ne vjerujete u koronu?

Zvuči nevjerovatno, ali dolaze prve informacije da se upravo takve stvari dešavaju usred pandemije.

Ima li za to kazni? 

“Ja zaista ne znam šta je tu sporno, pa svi pričaju kako djeca ne oboljevaju ili imaju slabe simptome… Sad će ionako sezona gripe, malo se prehladila, šta ja tu mogu… Pa, curi mu nos, malo je topao…”

Zatim:

“Pa podivljat će kod kuće, sruši kuću koliko skače”…

Ili:

“Srednjoškolci ionako hodaju, ne smiruju se, i tako mogu prenijeti virus… Ako može na trening, može i u razred…”

Je li moguće usred pandemije slušati ovakve rezone, objašnjenja i stavove od roditelja koji se, uprkos svim molbama, apelima, odlukama, porukama, rezolucijama, a u prvom redu simptomima – ne obaziru na opasnosti po svoju djecu, ali svakako i svu drugu, a onda redom na ukućane i sve s kojima kontaktiraju, poput domina.

U bosankohercegovačkom Brčko distriktu dvoje djece je zaraženo bilo u školi, pa su dva razreda Srednje tehničke škole ostala u izolaciji.

Istovremeno, roditelji iz nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini navode kako su svjedočili da djeca sa temperaturom dolaze u škole, da ih roditelji dovode uprkos mogućnosti oboljenja od COVID-19.

Nije BiH jedina sa ovim problemom, pa su posljednje cifre pokazale kako je korona virus prisutan i u hrvatskim školama. Nakon prve sedmice nastave pod mjerama epidemije, prema podacima nadležnih tijela iz ove države, pozitivno je 261 dijete na korona virus, a 2.042 ih je u izolaciji kao i 111 radnika u prosvjeti (uz 34 pozitivna na COVID-19).

Prema podacima iz Srbije, korona virus je „ušao u pet škola“ Beograda. Zaražen je po jedan učenik iz pet škola srbijanske prijestolnice, dok se prijavljuju slučajevi iz Kragujevca, Niša…

Nejasne procedure

Merima Bećarević iz Vijeća roditelja osnovnih škola Kantona Sarajevo za Al Jazeeru kaže kako se od početka školske godine traže jasnije procedure u slučaju pojave i širenja virusa u sarajevskim školama, ali je i ponovila apele i pozive na roditelje na oprez kada mališani imaju znakove oboljenja.

„Od samog početka kombinovane nastave tražili smo jasnije procedure kakav je ‘put djeteta’ i dobili smo obećanje da će Ministarstvo obrazovanja poslati to. Potrebno je da znamo, ako se nešto desi, ko treba da procjeni da li dijete, razred ili cijela grupa bude u izolaciji. Mjere nam nisu jasne i dopisom ćemo tražiti od ministra objašnjenje, jer se mijenja situacija i odražava se na sve nastavnike i profesore u razredima“, navodi naša sagovornica.

Ističe kako je na roditeljima obaveza mjerenja temperature i procjene stanja da li dijete treba ili ne da ide u školu.

Na upit za komentar kako roditelji dovode djecu u škole uprkos mogućim simptomima, povišenom temperaturom, kašljem – Bećarević kaže kako je to jako neodgovorno i bez pandemije i aktuelne situacije.

Dvije sedmice pune nepoznanica

„Uvijek smo pokušavali da educiramo roditelje da dijete, u slučajeu bilo kakve viroze, isključe iz nastavnog procesa, a posebno u ovim uslovima. I mi imamo neke informacije da je bilo slučajeva čak u vrtićima da su djeca iz porodica gdje ima pozitivnih članova na COVID-19, dovođena u vrtiće. Apelirat ćemo na roditelje, na odgovornost i pridržavanje mjera, da budemo dio procesa.“

Protekle su dvije sedmice od početka školske godine pod epidemiološkom situacijom, a u toku je kombinirana nastava koja je produžena do sredine oktobra.

„Kao roditelji smo, još od marta, ukazivali na poteškoće koje se mogu pojaviti, pa smo ponovo sada ukazivali. Mi smo na strani struke i tražimo da sve bude u skladu sa stavom struke. Tražili smo objašnjenje zbog čega djeca, iako što održavaju distancu, nose maske u razredima. Nije im ugodno, žale se na probleme sa disanjem… Ministar je uputio dopis kriznom štabu i zatražio upute šta da se radi“, govori Bećarević.

„Vrijeme će pokazati valja li ovaj model. Bojimo se da je sam sistem u državi loš kada je riječ o putu pacijenta i slično. Nadati se da se neće dešavati stvari koje će ugroziti djecu, te da nećemo imati situaciju da djeca prenesu virus u porodice gdje ima bolesnih ili ranjivih kategorija“, ističe naša sagovornica.

Izvor: Al Jazeera