Oglasi

Slalom na Sljemenu Marcelu Hirscheru

Austrijanac je postao prvi skijaš koji je u Zagrebu slavio dva puta, a do 15. pobjede u Svjetskom kupu stigao je s rezultatom 1:56.17.
U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Hirscher sa 740 bodovaReuters

Austrijanac Marcel Hirscher pobjednik je šestog izdanja muškog slaloma "Vip Snow Queen Trophyja" na zagrebačkom Sljemenu, čime je obranio prošlogodišnju pobjedu, dok je najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio osmo mjesto.

Kostelić: Kasnio na svim vratima

Sigurno ne mogu biti oduševljen svojim nastupom, kasnio sam na svim vratima i nisam mogao biti bolji od osmog mjesta, kazao je Kostelić nakon utrke na Sljemenu.

"Neću se uopće vaditi na bolno koljeno, ono mi danas nije smetalo. Jednostavno, napravio sam previše pogrešaka na ovakvoj stazi. Nažalost, moja ekipa je mala i mi uopće ne treniramo po oštećenim stazama, a očito bi morali", kazao je on.

Kostelić, koji po prvi put na Sljemenu nje bio na postolju a da je završio utrku, nije bio iznenađen pobjedom Hirschera.

"Hirscher je od samog početka sezone sjajan i njegova pobjeda nije iznenađenje. Njegov način skijanja je očito budućnost, jer mu omogućava da bude brz i na ovako oštećenim stazama, kako je to u pravilu u drugim vožnjama svih utrka. Ja danas nisam bio brz, naprotiv", zaključio je Kostelić.

Hircher je postao prvi skijaš koji je na Sljemenu slavio dva puta, a do 15. pobjede u Svjetskom kupu stigao je s rezultatom 1:56.17.

Drugo mjesto sa 57 stotinki sekunde zaostatka osvojio je Šveđanin Andre Myhrer, dok je treći bio Austrijanac Mario Matt sa 1.09 sekundi zaostatka, prenosi Hina.

"Ovo je bila jedna od mojih najtežih, ali i najdražih pobjeda, jer sada znam da mogu skijati brzo na ravnim stazama, ali i da me hrvatska publika voli iako sam Austrijanac", izjavio je nakon utrke Hirscher.

"Kada sam vidio kako je drugu utrku odvezao Myhrer, znao sam da ću morati dati sve od sebe. Nije moja vožnja bila savršena, ali recimo da je bila nekih 95 posto. Lani sam osvojio Zagreb, ali prije toga sam nastupio tri puta i bio jako loš, svakako zbog dugog ravnog dijela staze, koji mi ne odgovara. Sav rizik se isplatio, jer sam sada i vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa. No, nemojte me još pitati o Kristalnom globusu, tek je januar", kazao je Hirscher.

Tehnika za budućnost

On je bio pozitivno iznenađen kada je saznao da je Kostelić njegovu tehniku okarakterizirao kao budućnost ovog sporta, koja bi se od sada trebala učiti u svim skijaškim školama.

"Čuo sam šta je rekao i zahvaljujem mu na tome. Ja sam prije šest-sedam godina to isto mislio o njemu. Ivica me također iznenadio i svojom dobrom prvom vožnjom, jer znam da ga boli koljeno. Srećom, ja imam tek 23 godine i još uvijek ne znam kako je to nastupati s bolovima", izjavio je Austrijanac, koji ove sezone ima devet plasmana među prva tri na devet utrka u tehničkim disciplinama.

"Pitate me da li je moguće u svim tehničkim utrkama u jednoj sezoni biti na podiju? Ne, smatram da je to nemoguće, poptuno nemoguće", kazao je Hirscher.

Kostelić je nakon prve vožnje bio na četvrtom mjestu sa 23 stotinke zaostatka za najbržim Šveđaninom Jensom Byggmarkom, no u drugim nastupom je pokvario ukupni plasman i na koncu je imao osmo vrijeme sa skoro dvije sekunde zaostatka.

Kosteliću je to najbolji rezultat u slalomu ove sezone, uz osmo mjesto u Leviju, ali i drugi najgori na Sljemenu nakon 2010. godine, kada je odustao u prvoj vožnji.

Na sljemenskom Crvenom spustu do sada je tri puta bio drugi i jednom treći.

Ove sezone Kostelić je u Leviju bio osmi, u Val d'Isereu je osvojio 16. mjesto, u Madonni di Campiglio je bio deseti, dok je u Munchenu zauzeo peto mjesto.

Hirscher bez premca

Utrku muškog slaloma na Sljemenu je pratilo oko 14.000 gledatelja.

Skijaši sada sele u švicarski Adelboden, gdje su na rasporedu veleslalom (12. januara) i slalom (13. januara).

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Hirscher sa 740 bodova, Norvežanin Aksel Lund Svindal je drugi sa 689 bodova, a treći je Amerikanac Ted Ligety sa 552 boda.

Kostelić je trenutno 11. skijaš svijeta sa 240 bodova.

Rezultati slaloma na Sljemenu: 1. Marcel Hirscher (Aut) 1:56.17; 2. Andre Myhrer (Šve) 0.57 sekundi zaostatka; 3. Mario Matt (Aut) 1.09; 4. Stefano Gross (Ita) 1.15; 5. Felix Neureuther (Njem) 1.31; 6. Alexis Pinturault (Fra) 1.33; 7. Manfred Moelgg (Ita) 1.73; 8. Ivica Kostelić (Hrv) 1.78; 9. Steve Missillier (Fra) 2.34; 10. Patrick Thaler (Ita) 2.38...
Redoslijed u slalomu: 1. Marcel Hirscher (Aut) 420; 2. Felix Neureuther (Njem) 341; 3. Andre Myhrer (Šve) 330; 4. Alexis Pinturault (Fra) 208; 5. Manfred Moelgg (Ita) 155; 6. Jens Byggmark (Šve) 150; 7. Ivica Kostelić (Hrv) 145; 8. Reinfried Herbst (Aut) 121;  9. Fritz Dopfer (Njem) 114; 10. Mario Matt (Aut) 107...

Ukupni redoslijed u Svjetskom kupu: 1. Marcel Hirscher (Aut) 740; 2. Aksel Lund Svindal (Nor) 689; 3. Ted Ligety (SAD) 552; 4. Felix Neureuther (Njem) 441; 5. Andre Myhrer (Šve) 334; 6. Kjetil Jansrud (Nor) 322; 7. Manfred Moelgg (Ita) 317; 8. Alexis Pinturault (Fra) 296; 9. Hannes Reichelt (Aut) 289; 10. Werner Heel (Ita) 241; 11. Ivica Kostelić (Hrv) 240...

Izvor: Agencije