Oglasi

Slab odziv 'Žutih prsluka', policija upotrijebila suzavac

Demonstranti su u centru Pariza raznim predmetima gađali policiju, koja je odgovorila upotrijebivši suzavac.
U Parizu su se demonstranti okupili na Elizejskim poljanama i krenuli prema staroj gradskoj berziEPA

Francuska policija je u kratkom sukobu sa "Žutim prslucima" u subotu u Parizu upotrijebila suzavac, izvijestili su mediji, navodeći kako je odaziv na prvi protest "Žutih prsluka" u novoj godini izgledao mnogo slabiji nego u novembru I decembru.

Demonstranti su u centru Pariza raznim predmetima gađali policiju, koja je odgovorila upotrijebivši suzavac.

Podržavatelji pokreta "Žutih prsluka" u subotu su u Francuskoj ponovo izašli protestirati na ulicama, no, kako navode mediji, njihov je broj izgledao mnogo manji nego prethodnih mjeseci.

U Parizu su se demonstranti okupili na Elizejskim poljanama i krenuli prema staroj gradskoj berzi.

Iza podneva se tamo okupilo više stotina ljudi.

Izgubljen početni zamah

FranceInfo je izvijestio da je na proteste u drugim gradovima u zemlji izašlo od nekoliko desetaka do 1.200 demonstranata.

Razmjerno slab odziv sugerira da protestni pokret nakon Božića ne uspijeva vratiti vratiti zamah.

Na prvi protest "Žutih prsluka" sredinom novembra u Francuskoj je izašlo više od 280.000 ljudi, a na protestima idućih vikenda stotine osoba su privedene, deset ljudi je izgubilo život, a mnogi su povrijeđeni u sukobima s policijom.

Pokret, koji funkcionira bez jedinstvenog vođe, isprva se protivio povišenjima poreza na gorivo.

Pokret je zatim uputio šire zahtjeve, uključujući veće plate, smanjivanje poreza i ustavni amandman kojim bi glasači imali pravo pokrenuti referendum vezano za određene politike.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.