Slab odziv volontera na čišćenju Doboja

U Doboju i Bijeljini su organizirani volonterski kampovi za pomoć u čišćenju tih gradova od posljedica majskih poplava. Prijavilo se blizu 70 dobrovoljaca iz Bosne i Hercegovine i okolnih država. Organizatori su, kako kažu, ipak očekivali bolji odziv.

Ovo je jedan od tri punkta u Doboju, gdje volonteri pomažu u saniranju šteta od poplave. Među njima je i Miloš iz Prijedora. Kaže da se prijavio za rad u volonterskom kampu, jer je tokom poplava u svom gradu vidio koliko pomoć znači.

“Jednostavno, ta solidarnost je jedino što nam je ostalo i jedino što možemo da uradimo”, kaže Miloš Macura, volonter iz Prijedora.

“Cilj je da spremimo ovaj teren za sijanje trave, je li, pa loptamo, grabljama, nivelišemo zemlju, i tako… Nije pretežak posao, ali ima dosta posla”, dodao je on.

Najviše posla u školama

U Doboju je 35 volontera. Rade na čišćenju javnih površina i ustanova. Lokalne vlasti ih raspoređuju gdje je potrebno.

“Najviše posla u Doboju i dalje ima u školama, jer su sve bile poplavljene. Upravo zato su volonteri raspoređeni ovdje”, izvještava iz ovog grada reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Organizatori su banjalučki Omladinsko-komunikativni centar i Volonterski servis bosanskohercegovačkog entiteta Republika Stpska. Volonteri rade potpuno besplatno, smješteni su u dobojskoj kasarni, a hrane se putem Crvenog krsta.

“Prvi korak je uvijek težak i ovo je možda nešto što se dešava nakon 20-25 godina prvi put na ovaj način. Ono što mi očekujemo je da odmah nakon ovih volonterskih kampova mi počnemo pripremati volonterske kampove za narednu godinu, jer pomoć u ovim područjima neće trebati mjesec-dva, već pet, šest, ili deset godina”, rekao je Saša Marković iz Omladinsko-komunikativnog centra.

‘Većina je umorna’

Planirali su dvije smjene po sedam dana, ali od druge su odustali. Jedan od razloga je i slab odziv.

“Mali nas je broj, jer nas je većina umorna. Jer, baš smo svi radili. Ne samo u mom gradu. Ja pretpostavljam da Dobojlije… ja uopšte mali broj mladih ljudi i viđam po gradu. I pretpostavljam da ih je ovo sve iscrpilo”, izjavila je Miljana Veselinović, volonterka iz Prijedora.

Volonteri kažu da će završiti posao za pet dana. Poručuju da, ukoliko bude potrebno, istu pomoć mogu ponuditi i drugim gradovima i opštinama koje su bile poplavljene.

Izvor: Al Jazeera