Skupština Venecuele otpustila tužiteljicu

Ranije su istoga dana snage sigurnosti spriječile Ortegu da uđe u zgradu (Reuters)

Venecuelska nova provladina ustavotvorna skupština u subotu je otpustila s posla disidentsku državnu tužiteljicu Luisu Ortega što kritičari smatraju otvorenim napadom na demokratiju.

Otkako je opozicija započela niz protesta u aprilu, Ortega je postala glavni osporavatelj predsjednika Nicolasa Madura unutar vladajućeg socijalističkog pokreta optužujući ga za kršenja ljudskih prava, podsjeća agencija Hina.

Nova ustavotvorna skupština, za koju je Ortega rekla da je prošlog vikenda izabrana na prevaru, jednoglasno je odlučila smijeniti je na svojem prvom zasjedanju u subotu.

Smjena u Mercosuru

Južnoamerička trgovinska organizacija Mercosur suspendirao je na neodređeno vrijeme Venecuelu jačajući međunarodni pritisak na predsjednika Madura da ukine novostvoreno zakonodavno supertijelo i obnovi demokratiju.

Ministri vanjskih poslova Argentine, Paragvaja, Urugvaja i Brazila objavili su odluku u Sao Paulu pozivajući Madura da oslobodi zatvorenike i odmah započne političku tranziciju.

“Kažemo: Prekinite s ovim! Dosta je smrti, dosta je represije. Nepodnošljivo je nanositi takve muke narodu”, rekao je nakon sastanka brazilski ministar vanjskih poslova Aloysio Ferreira.

Mercosur ne poznaje mjeru izbacivanja. Privremeno je suspendirao Venezuelu u decembru prošle godine zbog nepoštivanja normi bloka, a pooštrio je svoje stajalište nakon spornih izbora ustavotvorne skupštine u nedjelju i hapšenja nekolicine opozicijskih čelnika.

Ranije su istoga dana snage sigurnosti razmještene ispred njene kancelarije, sprječavajući Ortegu da uđe u zgradu. Ona je otišla na motociklu u haotičnoj situaciji.

Ustavotvorna skupština je zamijenila Ortegu pravobraniteljem za ljudska prava Tarekom Saabom, saveznikom vlasti za kojega opozicija kaže da okreće oči od državnih zlostavljanja.

Ekonomska kriza

Novo zakonodavno tijelo nema nadzora nad svojim ovlastima, a kritičari kažu da je odluka da se otpusti Ortega zloslutan znak skretanja Madura u otvorenu diktaturu.

“Ustavotvorna skupština rješava Madurove političke probleme, dijeli kvote i vrši linč nad institucijama”, rekao je opozicijski zastupnik Jose Manuel Olivares nakon vijesti o uklanjanju Ortege.

Ustavotvorna skupština, u kojoj su samo saveznici vladajućeg socijalističkog predsjednika jer je opozicija bojkotirala izbore, isto tako može izmijeniti ustav, reorganizirati državne institucije i dopustiti Maduru da vlada ukazima. Članovi skupštine su rekli kako će otpustiti Ortegu prvom prilikom.

Kritičari kažu kako je Madurova politika gurnula Venecuelu u ekonomsku krizu s trocifrenom inflacijom i teškim nestašicama hrane i lijekova.

‘Američka imperija’

Maduro govori kako američka “imperija” vodi ekonomski rat protiv Venecuele i odbija dopustiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju. Kaže kako je nova skupština jedini način da se Venecuela ujedini u miroljubivu, naprednu socijalističku državu.

Bivša ministrica vanjskih poslova Delcy Rodriguez, žestoki Madurov lojalist, izabrana je za predsjednicu nove skupštine.

“Nema ovdje humanitarne krize. Mi imamo ljubav. Imamo krizu desničarskih fašista”, rekla je Rodriguez u vatrenom prvom govoru na skupštini u kojem je slavila pokojnog socijalističkog čelnika Huga Chaveza, Madurovog mentora i prethodnika.

Skupština će djelovati u istom zakonodavnom kompleksu u Caracasu kao i već postojeći kongres kojega vodi opozicija i koji bi mogao biti i raspušten.

Izvor: Agencije