Oglasi

Skupština Srbije usvojila Zakon o restituciji

Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju predstavlja osnovni model restitucije i predviđa vraćanje imovine u naturi svugdje gdje je to moguće.

Donošenje zakona podržalo je, od 154 prisutna poslanika, 117 poslanika vladajuće većine i Liberalno demokratske partije (LDS), dok su protiv bila 23 poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Demokratske stranke Srbije (DSS).

Poslanici SVM-a nezadovoljni su što nije prihvaćeno rješenje koje iz restitucije izuzima samo strane državljane, pripadnike okupacionih snaga.

Gdje nije moguće vraćanje imovine u naturi, bivši vlasnici će dobiti obeštećenja u novcu i obveznicama, i to po sadašnjoj tržišnoj vrednosti.

Obveznice će biti emitirane u eurima.

Zakonom se uređuju uslovi, način i postupak vraćanja oduzete imovine i obeštećenja za oduzetu imovinu koja je na teritoriji Srbije oduzeta poslije 9. marta 1945. godine od fizičkih i određenih pravnih lica primjenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji i drugih propisa, na osnovu akata o podržavljenju, i prenesena u općenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu.

Vlada Srbije prihvatila je amandman LDP-a koji kaže da se zakon o vraćanju imovine i obeštećenju primjenjuje i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posljedica holokausta na teritoriji koja danas čini teritoriju Srbije, prenosi Tanjug.

Pet godina

U zakonu piše da će se otklanjanje posljedica oduzimanja imovine žrtvama holokausta na teritoriji Srbije koje nemaju živih zakonskih nasljednika urediti posebnim zakonom, tako što će biti osnovan memorijalni centar i obrazovan fond za upravljanje tim centrom.

Usvojen je i amandman LDS-a prema kome će obveznice za restituciju dospijevati u roku od 15 godina i isplaćivati se godišnjim ratama počev od 2015. godine, osim za lica starija od 70 godina i od 65 godina.

Tako će obveznice za lica koja su na dan stupanja na snagu ovog zakona starija od 70 godina dospijevati u roku od pet godina, a za lica koja su na dan stupanja na snagu ovog zakona starija od 65 godina u roku od deset godina.

Pravo na restituciju, pored ostalih, neće imati osobe koje su bili pripadnici okupacionih snaga koje su djelovale na teritoriji Srbije za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao ni njihovi potomci, dok će rehabilitirana lica imati to pravo.

Uslovi vraćanja imovine će biti istovjetni za sve kategorije stanovništva, a od momenta usvajanja ovog zakona bit će zabranjeno otuđenje te imovine, naročito u procesu privatizacije.

Usvojen je i amandman Srpskog pokreta obnove (SPO) prema kome će fizičko lice koje je zaključilo ugovor o kupoprodaji s državnim organom u periodu od 1945. do 1958. godine, ako se u sudskom postupku utvrdi da je oštećen visinom kupoprodajne cijene, imati pravo isključivo na obeštećenje, umanjeno za visinu isplaćene kupoprodajne cijene.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.