Skupština Srbije raspravljat će o smjeni Maje Gojković

Skupštine Srbije završila je danas rad nešto prije 18 sati, a poslanici će raspravu o više međunarodnih protokola nastaviti sutra u 10 sati.

Raspravu su danas obilježila česta reklamiranja Poslovnika, a tokom žustre polemike predsjednica parlamenta Maja Gojković odredila je i petominutnu pauzu kako bi se smirile strasti.

Govorilo se i o sporazumima, ali i o izborima i protestima.

Dom Narodne skupštine obustavio je rad početkom marta, uoči predsjedničke kampanje, na odluku predsjednice parlamenta Maje Gojković.

Opozicija je takav potez oštro kritikovala, zatraživši njenu smjenu.

Traže da to bude i jedna od tačaka dnevnoga reda, a predsjednica parlamenta je na današnjem zasjedanju kazala da će sazvati posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o njenom radu.

Ta bi sjednica mogla biti održana najranije 29. aprila, jer je zahtjev podnesen 13. aprila, a, kako je objasnila, mora proći 15 dana. 

“Ja neću voditi tu sednicu, zamoliću nekog od potpredsednika iz drugih stranaka”, rekla je Gojković.

Dveri: Gojković je simbol bahate vlasti

Reporterka Al Jazeere Jelena Glušac javlja iz Beograda kako je Gojković 1. marta prekinula sjednicu, rekavši da želi da opravda stabilnost parlamenta i demokratiju.

Opozicija je to nazvala slučajem bez presedana, dodavši da takav potez znači uvođenje vanrednog stanja.

Predsjednički izbori su završeni pobjedom dosadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a paralelno su pokrenuti protesti pod sloganom „Protiv diktature“ u više gradova Srbije.

„Gojković je rekla da ne misli da je bezbedno da se rad parlamenta nastavi dok protesti traju“, javlja Glušac.

Opozicija je tada zatražila njenu ostavku, a zatim i da se tačka o njenoj ostavci stavi na dnevni red Skupštine.

Pokret “Dveri” pozvao je opozicione predsjedničke kandidate da se javno izjasne o rezultatima izbora i proglase ih neregularnim, nepoštenim i pokradenim. 

Boško Obradović kazao je da “Dveri” podržavaju inicijativu opozicije i zahtjev demonstranata protiv diktature za smjenom Maje Gojković, te da su spremni za raspravu o tom pitanju.

“Maja Gojković je simbol bahate, nedemokratske, koruptivne i preletačke prirode vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Maja Gojković je promenila više stranaka i koalicija nego što ih ukupno ima u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Ona, dakle, nema ni najmanje moralno pravo i autoritet da predsedava najvažnijom državnom institucijom u Srbiji”, rekao je Obradović.

Izvor: Al Jazeera