Skupština Srbije podržala sporazum s Kosovom

Izlaganje Dačića o sporazumu pratilo je negodovanje i dobacivanje poslanika DSS-a (Zoran Žesti? / Tanjug)

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su u petak navečer izvještaj Vlade Srbije o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru kog se nalazi i sporazum postignut u Briselu, prenosi Tanjug.

Vladin izvještaj podržalo je 173 poslanika vladajuće većine, ali i opozicione DS, LDP, SVM, LSV, SPO-DHS S, dok je protiv bilo 24 poslanika DS S, kao i pojedini poslanici drugih stranaka koji dolaze sa Kosova i samostalni poslanici Borislav Pelević i Nikola Tulimirović.

Tokom glasanja jedan poslanik je bio uzdržan, a pet poslanika nije glasalo.

U vladinom izvještaju stoji da je vlada sve aktivnosti, uključujući i pregovore Beograda sa Prištinom, izvršavala uz poštovanje Ustava i uz stalno informiranje i konsultiranje predstavnika organa lokalne samouprave sa Kosova. 

U izvještaju na skoro 25 strana pored ostalog piše i da su aktivnosti vlade i pregovori vođeni saglasno skupštinskoj Rezoluciji.

Vlada je u izvještaju taksativno navela svih 15 tačaka tog sporazuma, koji je postignut prošlog petka u Briselu.

Oštre optužbe

Prethodno su poslanici Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) tokom popodnevne rasprave u parlamentu razmijenili oštre optužbe u kojima su poslanici DSS rekli da nisu podržali vlast kako bi izdala Kosovo, a naprednjaci odbacili takve tvrdnje poručivši da protivnici briselskog sporazuma ne mogu braniti Kosovo iz stanova u Beogradu ili Londonu, prenosi Tanjug.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je ranije u petak da Srbija briselskim sporazumom nije priznala nezavisnost Kosova, niti je kapitulirala i naglasio da bi se odbijanje tog sporazuma moglo završiti “kosovskom olujom”.

Dačić je u Skupštini Srbije rekao da niko iz Evropske unije od Srbije nije ni tražio priznanje nezavisnosti Kosova, a da jeste Srbija to ne bi prihvatila.

“Ovo je privremeno rešenje u zadatoj situaciji i najviše što se moglo”, poručio je Dačić poslanicima, obrazlažući Vladin izvještaj o pregovorima, u okviru kojeg je i sporazum postignut u Briselu, te istakao da Srbija mora nastaviti borbu za konačno rješenje statusa Kosova.

Dačić je rekao da je u diplomatiji mudrost dobiti ono što se može.

“Ako se ponašamo drugačije, možemo da izgubimo i ono što smo realno dobili. Šta je bila alternativa? Da napustimo pregovore i da blokiramo proces, da izolujemo zemlju, da se na međunarodnim forumima govori bez našeg prisustva, a krajnji rezultat bi bio egzodus Srba”, smatra Dačić.

Nastavak eurointegracija

Dačić je naglasio da Srbija dok sjedi za stolom ima šanse da popravi položaj, a kad napusti pregovarački sto, gubi sve.

“Ova Vlada nije htela to da dopusti, niti će dopustiti”, poručio je on.

Sporazum koji je parafiran, kako je rekao, zbog toga treba gledati kao povelju o pravima i slobodama Srba.

“Lakše je da mi trpimo uvrede i pretnje nego da gledamo stradanje naroda, ovim smo omogućili nastavak evrointegracije koje su za našu državu i narod važni”, naglasio je Dačić.


Protest radikala u Beogradu [Đ. Kostić/ Al Jazeera]

Ovim sporazumom, kako je rekao, niko ni izgubio ni dobio, a proces rješavanja “kosovskog čvora” bit će dugačak i težak.

“Čuvajmo snagu za taj zadatak, a ne za svađe”, poručio je Dačić.

On je dodao i to da je 1999. godine bilo protivnika Rezolucije UN-a 1244, kao i prije toga Daytonskog sporazuma i mnogi su optuživani za izdaju, da bi se potom svi zaklinjali u te dokumente.

Izlaganje Dačića o sporazumu pratilo je negodovanje i dobacivanje poslanika DSS-a, kojima je predsjednik Vlade Srbije poručio da je u vrijeme “njihove vladavine Kosovo proglasilo nezavisnost” i da sada trebaju  poštivati mišljenje većine i raditi u interesu Srbije.

“Ovo je pitanje biti ili ne biti, ali ne samo za sever Kosova, već za čitavu Srbiju. Biramo da li ćemo Srbiju sutra imati u narodnim kuhinjama i ugušenu u suzama ili jaku i prosperitetnu”, rekao je Dačić.

Istina o Kosovu

“To što neko neće da laže o Kosovu ne znači da ga manje voli od vas. Ratovali smo, zemlja se mučila pod sankcijama, gubili smo bitke i teritorije, sami sebe pljačkali tokom tranzicije i samo ako budemo imali hrabrosti i sami sebe ne budemo lagali, imali viziju, naša generacija će uspeti da od Srbije napravi prosperitetnu Srbiju”, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da Srbija godinama nema Kosovo, nema vojsku, policiju, a institucije ima samo na malom dijelu Kosova. Naglasio je da će te institucije Srbija svakako sačuvati.

“Koliko ste institucija zatekli, a koliko ih imamo danas. Pričali ste da je Kosovo Srbija, ništa ne radeći na terenu. Do pre neki dan su te vaše institucije zvali paralelnim, tražili da ih ukinemo, mogli smo sve to da ignorišemo, da postanemo evropska Severna Koreja, da topove usmerimo ka Kosovu i šta bi onda bilo, pobedili bi sa vama na čelu?“, pitao je Dačić poslanike DSS-a.

Pristalice desničarskih pokreta su u Beogradu demonstrirale tokom Dačićevog izlaganja.

Izvor: Agencije