Skupština RS-a: Poslanik SDS-a tvrdi da je fizički napadnut na pauzi

Do napada na Vukanovića došlo je u vrijeme skupštinske pauze (Al Jazeera)

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske Nebojša Vukanović rekao je da je na njega danas fizički nasrnuo šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa Perica Bundalo.

Vukanović je rekao da ga je za vrijeme pauze u holu napao Bundalo, zavrnuvši mu ruku, prijeteći mu i psujući.

To se desilo, dodaje, nakon što je Bundalo saopštio da će njegov klub, izuzev Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, podržati stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o Pelješkom mostu.

Njegova podrška je praćena i nekim zaključcima da se iz NSRS naloži Saboru Hrvatske da rješava neka pitanja RS i BiH, na što mu je replicirao Vukanović, govoreći da je njegovo obraćanje sramno.

“Rekao sam da je njegov istup sraman i podrška Dodiku vrijeđanje inteligencije, na šta me on uhvatio za ruku i rekao ‘zapamtićeš ti ovo, ne znaš ti ko sam ja’, i onda mi je i psovao. To je samo jedna od prijetnji koju sam imao u Narodnoj skupštini, to je samo pokazatelj kakvo je stanje ovdje”, kazao je za Al Jazeeru Vuković.

Bundalo nije odgovarao na naše pozive i upite u vezi tvrdnji Vukovića. 

Pelješki most

Stanivuković i Trivić su javno saopštili da neće podržati stav da je Pelješki most interes RS-a. Smatraju da je to interes pojedinaca, prije svega Dodika i Dragana Čovića.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je u četvrtak od zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska da podrže njegov veto na odluku kojom bi bosanskohercegovački državni vrh od Hrvatske tražio prekid gradnje Pelješkog mosta do konačnog dogovora o međudržavnoj granici.

Prema Dodiku, u interesu Bosne i Hercegovine i RS-a je “čuvati dobre odnose sa Hrvatskom”.

Dodik je zatražio održavanje posebne sjednice Skupštine RS-a nakon što je ranije ovog tjedna osporio odluku koju su izglasali njegov članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, Željko Komšić i Šefik Džaferović, s nakanom zaustavljanja gradnje Pelješkog mosta dok Bosna i Hercegovina i Hrvatska ne riješe pitanje granice na moru kod Neumskog zaljeva.

Izvor: Agencije