Skupština Kosova za istragu o EULEX-u

Rezoluciju je predložio opozicioni pokret ''Samoopredjeljenje'' (Reuters)

Skupština Kosova je danas usvojila Rezoluciju o Misiji EULEX, koju je predložio opozicioni Pokret “Samoopredjeljenje”.

Rezolucijom se poziva predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, da zatraži od visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku Federice Mogherini, pokretanje institucionalne istrage o svakom slučaju o osoblju EULEX-a citiranom u izvještaju zvaničnika EU-a.

Za Rezoluciju su glasala 23 poslanika, 23 su bila suzdržana, dok ih je 17 bilo protiv. U sali je bilo 63 od ukupno 120 poslanika.

Poslanici su o toj Rezoluciji diskutovali i jučer, ali na kraju nije bilo kvoruma za glasanje.

Vanredno izvještavanje

Rezolucijom se također pozivaju na vanredno izvještavanje u roku od deset dana predsjedavajući Sudskog vijeća i Vijeće tužilaca Kosova o aferama u vezi sa uticajem na istragu zvaničnika EULEX-a i donošenja proizvoljnih ovlaštenja pravosudnih organa EULEX-a.

Mogherini  je u aprilu primila izvještaj Jean-Paula Jacquea, o provođenju mandata EULEX-a na Kosovu.

Mogherini je u novembru imenovala Jacquea da kao nezavisni stručnjak, preispita primjenu mandata EULEX-a, sa posebnom pažnjom usmjerenom na optužbe za korupciju.

Prema tim optužbama, pojedini visoki funkcioneri EULEX-a su navodno uzimali novac i održavali neprimjerene veze sa optuženim za teška krivična djela, dok su drugi sprečavali da slučajevi korupcije budu istraženi.

U izvještaju se navodi da nisu nađeni dokazi za optužbe za korupciju u EULEX-u, ali je Jacque ustvrdio niz propusta u radu evropske pravosudne misije i dao preporuke da se one otklone.

Izvor: Agencije