Skupština Kosova usvojila zakone o osnivanju vojske

Prvi put nakon duže vremena Parlament je uspio oko nekog pitanja ujediniti stavove vlasti i opozicije (Arhiva)

Skupština Kosova u prvom čitanju usvojila je tri Vladina prijedloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga sigurnosti u Kosovske sigurnosne snage, odnosno vojsku.

Zakoni su usvojeni nakon što su poslanici Srpske liste saopćili da se protive njihovom usvajanju, a nakon toga su i napustili salu.

U kratkom roku kosovska skupština je izglasala sva tri predložena zakona o transformaciji Kosovskih snaga sigurnosti u vojsku.

Prvi put nakon duže vremena Parlament je uspio oko nekog pitanja ujediniti stavove vlasti i opozicije, koja uglavnom bojkotira rad skupštine, a njihovi zahtjevi su najčešće da Vlada podnese ostavku zbog nefunkcionalnosti i raspisivanje vanrednih parlamentarni izbori.

Treći zakon je usvojen sa 96 glasova, a riječ je o aktu koji regulira opće uvjete u službi, kao i usluga zasnovanih na principu zakonitosti, profesionalnosti, komande, disciplina, poštovanje, čast, informacije o skladištenju, komunikacije, nediskriminacije i jednakih mogućnosti, političke nepristrasnosti, transparentnosti i odgovornost.

Ovaj zakonski akt definira opće kriterije za usluge, parametre usluga, trajanje usluge, razvoj karijere, prekid službe, status člana sigurnosnih snaga, prava i obaveze članova i druga pitanja unutar službe.

Formiranje Ministarstva odbrane

Drugi po redu usvojeni zakon odnosi se na nadležnosti, organizaciju i funkcioniranje Kosovskih snaga sigurnosti i za taj zakon je od 100 prisutnih poslanika u Sali glasalo njih 98.

Riječ je o zakonu koji definira nadležnosti, organizaciju i funkcioniranje snaga sigurnosti kao „multietničke, profesionalne, naoružane i ovlaštene sile da služi u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo i koja podleže demokratskoj građanskoj kontroli“.

Prethodno, poslanici su usvojili zakon o transformaciji Ministarstva KSS-a u Ministarstvo odbrane Kosova i za taj zakon glasao je 101 poslanik od 102, koliko ih je bilo prisutno u sali.

Izvor: Agencije