Skupština Kosova u nedjelju o demarkaciji granice s Crnom Gorom

Kadri Veseli je poručio da Kosovo neće izgubiti niti centimetar svoje zemlje ratifikacijom ovog sporazuma (Arhiva)

Predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da se u nedjelju u 18:00 sati, nakon završetka proslave desetogodišnjice nezavisnosti Kosova, održi vanredna sjednica Skupštine, na kojoj će se razmatrati Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli je izjavio da postoji širok konsenzus da se pitanje demarkacije s Crnom Gorom završi, prenosi Anadolija.

On je rekao da se trebaju završiti političke igre, da se završe igre s osjećanjima kosovskih građana i da se završi proces liberalizacije viza.

Čakor i Kula pod upitnikom

Veseli je poručio da Kosovo neće izgubiti niti centimetar svoje zemlje ratifikacijom sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

Na optužbe da je vanrednu sjednicu sazvao arbitražno i bez kvoruma na Predsjedništvu Skupštine, Veseli je poručio da se svako ko misli da se krši zakon može obratiti Ustavnom sudu Kosova.

Poslanica opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje Albulena Haxhiu je nakon sastanka Predsjedništva Skupštine izjavila da je, iako nije bilo kvoruma, predsjednik Skupštine arbitražnom odlukom odlučio da se vanredna sjednica održi u nedjelju.

Haxhiu je ponovila stav Samoopredjeljenja da Kosovo tim sporazumom, potpisanim augusta 2015. godine, gubi više od 8.000 hektara zemlje te je ocijenila da je Zajednička deklaracija dva predsjednika, Hashima Thacija i Filipa Vujanovića, tendencija da se prevare građani Kosova.

“Ukoliko Skupština Kosova ratificira sporazum, nikada više Kosovo neće moći vratiti ni Čakor, ni Kulu, ni druge dijelove spornog zemljišta. Samoopredjeljenje će se suprotstaviti ratifikaciji, ali kakvo će nam biti djelovanje odlučit ćemo na partijskim organima”, kazala je ona.

I Ramush Haradinaj za ratifikaciju

I šef Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti je kazao da nije bilo kvoruma, ali je naveo da je Veseli iskoristio svoje zakonsko pravo da zakaže vanrednu sjednicu.

Hoti je rekao da nije jasno šta će se tačno razmatrati u nedjelju i da li će na osnovu Zajedničke deklaracije dva predsjednika dodati aneks postojećem sporazumu.

On je potvrdio da će njegova partija biti na sjednici u nedjelju.

U međuvremenu je Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramusha Haradinaja, koja je do sada bila protiv sporazuma, podržala Zajedničku deklaraciju predsjednika Kosova i Crne Gore, koji su pozvali Skupštinu Kosova da ratificira sporazum o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore.

Formiranje Zajedničke radne grupe

U Deklaraciji dva predsjednika se navodi da će nakon ratifikacije biti formirana zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije, koja će identificirati i adresirati potencijalne nesporazume tokom obilježavanja granice, a na specifičan način će razmotriti i korigirati sektor u pravcu Čakora i Kule.

Skupština Crne Gore je već ratificirala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova nasiljem i suzavcima spriječila njegovu ratifikaciju.

Ratifikacija demarkacije s Crnom Gorom je, pored borbe protiv korupcije, preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

Izvor: Agencije