Oglasi

Skupština Kosova u četvrtak o granici s Crnom Gorom

Vlada Kosova usvojila izmjene i dopune u prijedlogu zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.
Za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini KosovaEPA

Vlada Kosova na sjednici danas poslijepodne usvojila je izmjene i dopune u Prijedlogu zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i zatražila da se on razmotri na sjednici Skupštine Kosova u četvrtak.

Na današnjoj prijepodnevnoj sjednici Vlada je povukla Prijedlog zakona o ratifikaciji koji je ranije dostavila Skupštini Kosova. Premijer Kosova Ramush Haradinaj je rekao kako se tim izmjenama omogućava da se isprave greške u demarkaciji granice. Za prijedlog zakona su glasali članovi Vlade sa izuzetkom ministara iz Srpske liste koji su bili uzdržani.

Odmah po usvajanju Prijedlog zakona je dostavljen Skupštini na dalju proceduru.

Ranije je objavljeno kako je nacrt zakona povučen iz procedure s ciljem njegove dopune i izmjene u skladu s novim okolnostima, u skladu s aneks-sporazumom potpisanim 16. februara 2018. godine između predsjednika Kosova i Crne Gore, Hashima Thacija i Filipa Vujanovića, kako bi ponovo bila razmotrena korekcija sektora u pravcu Čakora i Kule, saopćeno je iz Vlade Kosova, prenosi agencija Anadolija.

Vanredna sjednica Skupštine Kosova na kojoj je u nedjelju trebao biti razmatran sporazum o državnoj granici između Kosova i Crne Gore odložena je, kako je u ponedjeljak saopćio premijer Ramush Haradinaj, zato što tema demarkacije zahtjeva "pažljive konsultacije sa svim parlamentarnim grupama, sa svim poslanicima, kako bi sjednica bila dobro pripremljena".

Uvjeti Srpske liste za ZSO

Haradinaj je dodao da postoji promjena u činjeničnom stanju, da postoji sporazum između dva predsjednika, koji govori o mogućnostima ponovnog razmatranja i ispravljanja stanja u pravcu Čakora i Kule.

"Sada je važno da imamo razumijevanje svih, Srpske liste, Samoopredjeljenja i svakog poslanika u Skupštini, jer je to trenutak kada svi trebamo biti zajedno", poručio je premijer Kosova.

Za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Kosova, odnosno potrebni su glasovi 80 od 120 poslanika, a vladajuća koalicija ima 61 glas u Skupštini.

List Zeri je objavio da demarkacija granice s Crnom Gorom nema šansi da se izglasa bez poslanika Srpske liste, koja uvjetuje svoj glas sa stvaranjem zajednice srpskih opština.

List navodi da vladajuća koalicija na Kosovu nema dovoljno glasova u Skupštini da bi izglasala dogovor o demarkaciji s Crnom Gorom, bez obzira na to što je potpisano između Thacija i Vujanovića.

Nasiljem i suzavcem protiv ratifikacije

Vladajuća koalicija bez glasova Srpske liste i Samoopredjeljenja nema više od 77 glasova za demarkaciju.

Skupština Crne Gore je već ratificirala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je dio bio i Haradinaj, nasiljem i suzavcima spriječila ratifikaciju.

Ovaj sporazum je, pored borbe protiv korupcije, preostali uvjet za liberalizaciju viznog režima Kosova sa zemljama Evropske unije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.