Skupština Kosova ratificirala tri sporazuma s EU-om

Vanrednu sjednicu zatražile su parlamentarne grupe opozicijskih stranaka (EPA)

Zastupnici u Skupštini Kosova su u četvrtak, na vanrednoj sjednici u Prištini, sazvanoj na zahtjev opozicije, ratificirvali tri sporazuma između Evropske unije i Kosova: IPA 2017 (prvi dio), Evropa za građane i ERASMUS +, javlja Anadolija.

Vanrednu sjednicu zatražile su parlamentarne grupe opozicijskih stranaka Demokratskog saveza Kosova, Pokreta Samoopredjeljenje, Socijaldemokratske partije i nezavisni zastupnici Mimoza Kusari-Lila i Ilir Deda.

Za ratifikaciju međunarodnih sporazuma neophodna je dvotrećinska većina, ili glasovi minimum 80 od 120 zastupnika u Skupštini Kosova.

Sporazum od 48 miliona eura

Finansijski sporazum za IPA 2017, prvi dio, između Kosova i EU-a, vrijedan približno 48 miliona eura, usvojen je sa 96 glasova, dok ih je osam bilo suzdržano.

Ta suma bit će preusmjerena Kosovu prije 31. decembra 2018. godine.

Sporazum o učešću Kosova u programu Evropa za građane, koji Prištini omogućava pristup u 17 programa EU-a i olakšava put Kosova ka eurointegracijama, izglasan je sa 96 glasova i sedam suzdržanih.

Sporazum ERASMUS +, koji predviđa platformu IT podrške, uključujući i bratimljenje, kao i podršku reformi politike u obrazovanju i politici za mlade, prošao sa 97 glasova.

Izvor: Agencije