Skupština Kosova peti put bez kvoruma

Albanske stranke protive se ponovnom izboru čelnika Demokratske stranke Kosova Kadrija Veselija za predsjednika Skupštine (Reuters)

U Prištini traju konsultacije stranaka o nastavku sjednice i načinu izbora rukovodstva skupštine Kosova.

Skupština Kosova nije imala kvorum za održavanje sjednice na kojoj je trebao biti izabran predsjednik parlamenta.

Poslanici koalicije PAN, koja je pobijedila na kosovskim parlamentarnim izborima, a koji imaju pravo predložiti kandidata za predsjednika Skupštine, nisu učestvovali na sjednici.

Naveli su da je sazvana bez konsultacija s parlamentarnim strankama.

Protiv izbora Veselija

Ostale albanske stranke protive se ponovnom izboru čelnika Demokratske stranke Kosova Kadrija Veselija za predsjednika Skupštine i optužuju koaliciju PAN za odugovlačenje u formiranju institucija.

“Ovo je peti put da predsjedavajući poziva na nastavak sjednice. Mi redovno dolazimo na sjednicu a i međunarodna zajednica pozvala je sve poslanike da učestvuju u radu parlamenta. Podržavamo održavanje još jednog konsultativnog sastanka kako bi odlučili o nastavku konstitutivne sjednice i formiranju institucija, ali u međuvremenu mi ćemo pozvati na još jedan sastanak za koji ćemo pripremiti pravne argumente i pitanja kojima ćemo se obratiti Ustavnom sudu”, kazao je Avdulla Hoti, poslanik Demokratskog saveza Kosova.

Izvor: Al Jazeera