Skupština Kosova izglasala rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom

Rezolucija o normalizaciji odnosa sa Srbijom je usvojena sa 59 glasova „za“ i dva suzdržana (Arhiva)

Skupština Kosova je danas sa 59 glasova „za“ i dva suzdržana usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, javila je BetA.

Sjednica je počela sa zakašnjenjem od više od četiri sata, jer nije bilo moguće osigurati minimalnu većinu od 61 poslanika.

Na početku sjednice poslanici nisu glasali za prijedlog izjave Skupštine Kosova kojom se izražava osuda za prošlosedmično zaustavljanje i ispitivanje poslanika Slobodana Petrovića od strane policije i BIA-e na graničnom prelazu Merdare.

Zastupnik Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK) Visar Imeri je u ime predlagača rekao da je dijalog prihvatljiv jedino ako osigurava međusobno priznanje Kosova i Srbije i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, kao i kada se utvrdi da će postizanje sporazuma osigurati ubrzano učlanjenje Kosova u EU i NATO.

Rad na bazi dva dokumenta

“Dokument osigurava da se Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni karakter Kosova ne mogu dovesti u pitanje i nepromjenjivi su“, kazao je Imeri.

On je predložio i sastav pregovaračke ekipe, u čijem čelu su Shpend Ahmeti, predsjednik SDPK i Fatmir Limaj, zamjenik premijera kao kopredsjedavajući.

Prijedlog rezolucije su podržali i šefovi poslaničkih grupa SDPK, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative i poslaničke grupe 6 plus koju čine poslanici manjinskih zajednica.

Nakon usvajanja rezolucije, Skupština ima obavezu da u roku od mjesec usvoji zakon o odgovornostima i ovlaštenjima državne delegacije u procesu dijaloga.

Delegacija koja je danas izabrana će funkcionisati na bazi dva osnovna dokumenta – državne platforme i pregovaračke strategije državne delegacije, koji će naknadno biti usvojeni.

Izvor: Agencije