Skupština Kosova izglasala nepovjerenje Vladi

Za razmjenu teritorija sa Srbijom zahtjev je bio pad Vlade, tvrdi Kurti (EPA)

Poslije više od 11 sati rasprave Skupština Kosova je večeras sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim suzdržanim glasom izglasala nepovjerenje Vladi Kosova na čelu sa Albinom Kurtijem.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja je pokrenuo Demokratski savez Kosova koji je bio koalicioni partner u Vladi, objavila je agencija Beta.

U zahtjevu su tražili smjenjivanje Vlade zbog dva pitanja: neukidanja takse od sto posto na robu iz Srbije i BIH bez uvođenja “reciprociteta” i s tim povezanog navodnog rušenja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i zbog smjenjivanja Agima Veliua s položaja ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

Kurti: Razlog je razmjena teritorija

To je premijer Kurti odbio kao razloge za rušenje vlade i istakao da iza zahtjeva stoji “gotov sporazum Kosova i Srbije o razmjeni teritorija”.

“Za tu predsjedničku trgovinu zahtjev je pad Vlade. Predsjednička trgovina s Vladom koju ja vodim je nemoguća. Pokušao je (Hashim Thaci) da proglasi vanredno stanje, pa zašto ga nije proglasio? Otišao je u Bijelu kuću da postigne sporazum, zašto ga nije sproveo?”, kazao je Kurti.

“Sa mnom kao premijerom i sa ovom vladom se ne može proglasiti vanredno stanje dok se ne stvori vanredno stanje i nema sporazuma ni u Bijeloj, niti Zelenoj niti Crvenoj kući o razmjeni teritorija Kosova i Srbije. Zato je potrebno smijeniti ovu vladu, da mene uklone da bi se otvorio put i proglašavanju vanrednog stanja i istovremeno toj predsjedničkoj trgovini s razmjenom teritorija”, rekao je Kurti.

Uvjeren da postoji sporazum sa Srbijom

On je rekao da je više nego ikada ubjeđen da postoji gotov sporazum sa Srbijom i da mu je to indirektno potvrdio i predsjednik Thaci.

U diskusiji u kojima su učestvovali u najvećem broju zastupnici DSK-a i Kurtijevog Samoopredjeljenja, bilo je mnogo međusobnih optužbi.

Na kraju sjednice predsjednica parlamenta je istakla da ona neće glasati za opoziv Vlade i pozvala i zastupnike da glasaju kao i ona.

Izvor: Agencije