Oglasi

Skupština Kosova izglasala nepovjerenje Vladi

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja je pokrenuo Demokratski savez Kosova koji je bio koalicioni partner u Vladi.
Za razmjenu teritorija sa Srbijom zahtjev je bio pad Vlade, tvrdi KurtiEPA

Poslije više od 11 sati rasprave Skupština Kosova je večeras sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim suzdržanim glasom izglasala nepovjerenje Vladi Kosova na čelu sa Albinom Kurtijem.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja je pokrenuo Demokratski savez Kosova koji je bio koalicioni partner u Vladi, objavila je agencija Beta.

U zahtjevu su tražili smjenjivanje Vlade zbog dva pitanja: neukidanja takse od sto posto na robu iz Srbije i BIH bez uvođenja "reciprociteta" i s tim povezanog navodnog rušenja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i zbog smjenjivanja Agima Veliua s položaja ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

Kurti: Razlog je razmjena teritorija

To je premijer Kurti odbio kao razloge za rušenje vlade i istakao da iza zahtjeva stoji "gotov sporazum Kosova i Srbije o razmjeni teritorija".

"Za tu predsjedničku trgovinu zahtjev je pad Vlade. Predsjednička trgovina s Vladom koju ja vodim je nemoguća. Pokušao je (Hashim Thaci) da proglasi vanredno stanje, pa zašto ga nije proglasio? Otišao je u Bijelu kuću da postigne sporazum, zašto ga nije sproveo?", kazao je Kurti.

"Sa mnom kao premijerom i sa ovom vladom se ne može proglasiti vanredno stanje dok se ne stvori vanredno stanje i nema sporazuma ni u Bijeloj, niti Zelenoj niti Crvenoj kući o razmjeni teritorija Kosova i Srbije. Zato je potrebno smijeniti ovu vladu, da mene uklone da bi se otvorio put i proglašavanju vanrednog stanja i istovremeno toj predsjedničkoj trgovini s razmjenom teritorija", rekao je Kurti.

Uvjeren da postoji sporazum sa Srbijom

On je rekao da je više nego ikada ubjeđen da postoji gotov sporazum sa Srbijom i da mu je to indirektno potvrdio i predsjednik Thaci.

U diskusiji u kojima su učestvovali u najvećem broju zastupnici DSK-a i Kurtijevog Samoopredjeljenja, bilo je mnogo međusobnih optužbi.

Na kraju sjednice predsjednica parlamenta je istakla da ona neće glasati za opoziv Vlade i pozvala i zastupnike da glasaju kao i ona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.