Skupština Kosova inicirala zakon o zabrani igara na sreću

Skupština Kosova je na vanrednoj sednici, koja je sazvana na zahtev poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, sa 74 glasa “za” usvojila rezoluciju kojom se od Vlade zahteva da u roku 30 dana pripremi i Skupštini dostavi izmene i dopune zakona kojima se onemogućava organizovanje igara na sreću na teritoriji Kosova.

Povod za vanrednu sednicu i rezoluciju su dva ubistva koja su se desila 17. i 20. marta ove godine u kockarnicama u Suvoj Reci i Lipljanu.

Šef poslaničke grupe DSK-a Avdulah Hoti u ime poslanika koji su potpisali zahtev za vanrednu sednicu istakao je da se niko od građana nije obogatio od igara na sreću i da one služe samo za pljačku naroda.

Hoti: Vlada s mentalitetom kasina

Predložio je tekst rezolucije kojom se zahteva zatvaranje svih objekata sa igrama na sreću i formiranje parlamentarne komisije.

“Za žaljenje je da tek posle tragičnih događaja dolazi do reagovanja institucija. Svi podaci govore da se taj sektor suočava sa neuspehom. Vlada Kosova je usvojila dokument koji se odnosi na igre na sreću. Umesto da se kazne i zatvaraju igre na sreću one se otvaraju. Samo u vladi sa mentalitetom kazina se usvaja takav dokument”, rekao je Hoti.

Predložio je rezoluciju u kojoj se od Vlade zahteva zatvaranje svih objekata sa igrama na sreću na Kosovu, da Skupština izabere komisiju koja bi u roku mesec dana predočila dokument kojim se zatvaraju svi takvi objekti za igre na sreću.

Hoti je zatražio da se rezolucija usvoji bez parlamentarne rasprave.

Predlog su podržale sve poslaničke grupe u Skupštini Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije