Skupština Kosova bez stava prema ‘razmjeni teritorija’

Hahn je tokom razgovora s Thacijem pozvao Kosovo da suspendira 100-postotne takse (EPA)

Skupština Kosova, koja je ranije u ponedjeljak izglasala formiranje komisije za utvrđivanje ratnih zločina koje su počinili Srbi, zbog nedostatka kvoruma, nije glasala o zabrani predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju da u nastavku dijaloga sa Srbijom razgovara o razmjeni teritorija s tom zemljom.

Nakon rasprave o nacrtu rezolucije koja zabranjuje Thaciju da u nastavku dijaloga sa Srbijom govori o razmjeni teritorija ili korekciji granice u Skupštini nije bilo glasanja zbog nedostatka kvoruma.

Iz tog razloga parlament nije razmatrao rezoluciju o sporu o neuspjehu u, kako se navodi, vanjskoj politici Kosova.

U međuvremenu je evropski komesar za pregovore o pristupanju Johannes Hahn tokom razgovora s Thacijem pozvao Kosovo da suspendira 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Hahn: Takse moraju biti suspendirane

“Ponavljam poziciju Evropske unije da kontraproduktivne takse moraju biti barem suspendirane”, napisao je Hahn na svom Twitter-nalogu.

Nakon sastanka s Thacijem evropski komesar napisao je i da je “važno da se dijalog Srbije i Kosova ubrzo nastavi”.

Ocijenio je da je to u interesu “stabilnosti i napretka šire regije”.

U kabinetu evropskog komesara za Tanjug su potvrdili da je Hahn s Thacijem razgovarao o taksama, neophodnosti nastavka dijaloga Kosova i Srbije, ali i ukupnom eurointegracijskom procesu Kosova.

Vizna liberalizacija, dijalog i politika proširenja bile su teme sastanka predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska i premijera Kosova Ramusha Haradinaja, potvrđeno je Tanjugu iz Evropskog vijeća.

Izvor: Agencije