Skupština CG usvojila krizni porez

Skupština Crne Gore usvojila je u ponedjeljak večer, glasovima vladajuće koalicije, izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim je, na prijedlog vlade, predviđeno dodatno oporezivanje zarada većih od 480 eura.

Vlada Crne Gore prvobitno je predložila povećanje stope oporezivanja neto plata većih od 270 eura, da bi potom taj iznos povećala na 480 eura.

Za neto zarade preko 480 eura primjenjivat će se stopa poreza od 15 posto, dok će za plate ispod tog iznosa važiti dosadašnji porez od devet posto.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je u parlamentu da je povećanje poreza na plate predloženo u cilju fiskalne stabilizacije i održivosti budžeta.

Prema njegovim riječima, krizni porez je nepopularna mjera, ali predstavlja dio seta propisa kako bi se ublažili negativni efekti ekonomske krize.

Parlament je usvojio i izmjene zakona o vladinim agencijama i komisijama, kojim je predviđeno da te institucije uplaćuju u državni budžet višak prihoda koju ostvaruju. 

Protesti sindikata

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (SSCG), uz podršku Sindikata prosvjete, organizirala je ranije u ponedjeljak ispred zgrade republičke Skupštine u Podgorici protest zbog odluke Vlade da uvede krizni porez koji će utjecati na smanjenje plata. 

Više stotina radnika okupilo se na demonstracijama, dok su parlamentarci raspravljali o prijedlogu Vlade, prenosi Anadolija.

U Uniji smatraju da je ovakav potez Vlade nedopustiv s obzirom na ekonomsko-socijalni položaj građana.

Uoči protesta, predsjednik Vlade Milo Đukanović razgovarao je sa sindikalnim predstavnicima o mogućnosti odgađanja demonstracija, ali je nakon sastanka s premijerom generalni sekretar USSCG-a Srđa Keković izjavio kako će protest ipak biti održan.

„Mi smo razgovor sa premijerom doživjeli kao takav da uopšte nijesmo razgovarali oko kompromisnih tačaka i naša impresija je da nema prostora da se ove stvari mijenjaju. Unija će ostati pri svom stavu i organizovati protest“, poručio je Keković.

Stranačka podrška

Akciju Sindikata protiv smanjenja poreza podržali su poslanici Demokratskog fronta, Pozitivne Crne Gore i Socijalističke narodne partije, pri čemu su Demokratski front i Pozitivna Crna Gora pozvali svoje članove da se pridruže radnicima na protestu. 

„Mirni protesti su demokratski čin iskazivanja nezadovoljstva građana koje je u Crnoj Gori nažalost sve učestalije. Očekujemo da i poslanici iz vladajuće koalicije u najmanju ruku odlože odluku o uvođenju kriznog poreza, ukoliko, pak, ne žele da se ovakva neozbiljna inicijativa Vlade implementira u praksi“, izjavio je poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović. 

Protestu su se pridružili i bivši radnici podgoričke kompanije Radoje Dakić i budvanski prosvjetni radnici.

Prosvjetari su poručili da su najmanje krivi zbog posljedica koje su „izazvali štetni privatizacioni procesi i pogrešno vođena ekonomska politika“.

Uz novo oporezivanje, takse i dopunsko zdravstveno osiguranje, svaki prosvjetni radnik bit će uskraćen za jednu zaradu. 

Crnogorska Vlada ranije je saopćila da će izmjenama zakona budžetski prihodi biti povećani za 11 miliona eura, dok će rashodi biti smanjeni za pet miliona eura na godišnjem nivou, a primjenjivat će se do kraja tekuće godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije