Skupovima po Hrvatskoj kreće izborna kampanja

Skupovima širom Hrvatske političke stranke, nezavisne liste i koalicije u Hrvatskoj počinju promidžbenu kampanju za izvanredne parlamentarne izbore koji se održavaju 11. rujna.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koji će kampanju voditi pod sloganom “Vjerodostojno”, kampanju počinje na otoku Hvaru.

Narodna koalicija, u kojoj su Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Hrvatska narodna stranka (HNS), Hrvatska seljačka stranka (HSS) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) kampanju za izbor zastupnika u Hrvatski sabor počinje predstavljanjem kandidata u Varaždinu. Slogan kampanje Narodne koalicije je “Siguran smjer”.

Pod sloganom “Jedina opcija”, koalicija stranaka Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih te Udruge Franak kampanju počinje iz Vukovara, dok će Most nezavisnih lista predstaviti svoj program u Osijeku.

Prethodno je Državno izborno povjerenstvo (DIP) utvrdilo pravovaljanost svih 177 kandidacijskih lista za prijevremene parlamentarne izbore, čime je i službeno počela izborna kampanja.

“Počinje izborna promidžba, možda najdinamičniji dio izbornog postupka iako je u predizbornom vremenu već krenula”, rekao je Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a.

Manje žena nego na prošlim izborima

Promidžba će, dodao je, trajati do 9. rujna u ponoć. Naredni dan nastupa izborna šutnja i traje i izbornog dana do 19 sati.

Od 177 kandidacijskih lista, ukupno su 144 stranačke i tri neovisne liste, što je više nego na prošlim izborima, kad je bilo prihvaćenih 166 lista. Na 90 lista stranke su samostalno predložile kandidate, a 84 liste su koalicijske.

“Na svim kandidacijskim listama je 2.456 kandidata, nešto više nego na prošlim izborima, kad ih je bilo 2.311, dok je rekord 2003. godina s 5.026 kandidata”, naveo je Hrvatin.

Hrvatski političari, u prosjeku gledajući, za ove izbore nisu ispunili zakonsku normu o ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena na listama. Na prošlim izborima na listama je bilo 41,41 posto žena, a taj postotak je sad pao na 39,74 posto.

DIP-ova statistika pokazuje da je načelo ravnopravnosti spolova od najmanje 40 posto zastupljenosti muškaraca ili žena poštovana na 123 liste, dok na 54 liste nemaju taj postotak.

Izvor: Al Jazeera i agencije