Skupovi podrške Erdoganu u Makedoniji

Skupovi podrške protekli mirno (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Jasmin Redžepi

Nekoliko hiljada građana se okupilo na trgu Stare turske čaršije u Skoplju, te na gradskom trgu u Gostivaru, na protestnim mitinzima pod motom “U ime prijateljstva: Turska, sa tobom smo”.

Organizator je Savjet nevladinih organizacija “Platforma za podršku Turskoj”  i Turska demokratska partija iz Gostivara (TDP).

Na bini ispred Murat-pašine džamije u Skoplju pristiglo je nekoliko stotina građana sa transparentima, uzvikujući slogane za podršku narodu Turske i premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, kojima se nakon završetka džume, muslimanske molitve petkom, priključio veliki broj građana, ispunivši  glavne ulice skopske čaršije. Na sloganima je pisalo: “Erdogane, mi smo sa tobom”, “I balkanski narodi su uz turski narod”…

Mirna okupljanja

Vijorile su se turske, albanske i makedonske zastave.

Nakon toga, pročitano je saopćenje za javnost na turskom, albanskom i makedonskom jeziku:

“Ovom porukom, prije svega, hoćemo reagirati na demonstracije u nekoliko gradova Turske, kojima se, u ime odbrane slobode i životne sredine, ruše ne samo sredina i sloboda, već i sama država. Ako neki narod danas treba biti zahvalan svojim vlastima, to sigurno mora biti turski narod. Polazeći od svih parametara mjerenja uspjeha jedne države, Turska je već dokazana kao zemlja koja i u svjetskim razmjerama služi kao primjer uspješnjoj priči i solidnoj demokratiji, čiji se plodovi osjećaju i van granica same Turske. Osjećamo moralnu i prijateljsku odgovornost da damo podršku prijateljskom turskom narodu, izražavajući na ovaj način priznanje balkanskih naroda, u našem slučaju R. Makedonije, za sve što je uradila Turska i premijer Erdogan za razvoj i unapređenje naše zemlje. Ne može se braniti demokratija njenim rušenjem – jer je to rezanje grana na kojima se sjedi.“

Na protestima je bio i Erkan Ballazhi, zlatar:

“Pratim sva dešavanja u Turskoj ovih dana i smatram da je ovo pravi odgovor balkanskih naroda. Nama treba snažna Turska, koja neće pokleknuti na zahtjev manjine koja, kada je bila na vlasti, ne samo što nije pomagala svoju manjinu na Balkanu, već je sporazumno i iselila većinu iz Jugoslavije. Sadašnja politika turske Vlade je ono što odgovara nama na Balkanu i mi to moramo podržati.”

Stari Skopljanac i Turčin Sami Emin dodaje:

“Mi ne možemo drugo, osim stati uz Erdogana. Sve ostalo je prenapumpano i daleko od istine. Turski narod u Turskoj i na Balkanu ga voli. Zato smo došli na ovaj skup.”

Fama od malih grešaka

Sead Ramadani, član Udruženja građana “Vllaznia” i učesnik flotile na brodu Mavi Marmara, došao je iz Kumanova sa svojim prijateljima kako bi iskazao podršku Erdoganu:

“Najmanje što mogu učiniti za čovjeka koji nas je podržao, odbranio i izbavio iz zatvora dok smo bili zatvoreni, daleko u pustinji, je da ja izađem i podržim ga. Taj čovjek za sad vodi Tursku na pravi put razvoja, napretka i pravde, te nema mjesta od malih grešaka činiti toliku famu. To je pogrešno. To nije stav turskog naroda niti prijatelja Turske.”

Skup u Skoplju je bio miran i dostojanstven, pun omladine, transparenata i slogana, upravo suprotno nasilnim protestima u Turskoj.

U Gostivaru je bilo puno više građana, ali je isto tako skup prošao mirno.

Izvor: Al Jazeera