Skupljanje boca olakšava život Nijemcima

U zapadnim zemljama obično najsiromašniji stanovnici skupljaju plastične boce kako bi ih zamijenili za novac.

Ni u Njemačkoj, najjačoj evropskoj ekonomiji, nije ništa drugačije, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da ta zemlja daje najveće naknade, a mnogi penzioneri žive u siromaštvu.

Ekipa Al Jazeere posjetila je Karstena Walzgotta, koji živi od invalidske naknade, jer nije sposoban za pravi rad.

Bori se skupiti novac potreban za hranu i lijekove. Zahvaljujući petosatnom skupljanju boca dnevno, mjesečno zaradi otprilike 200 dolara.

“Boce sam počeo skupljati u aprilu 2001, jer mi penzija nije dovoljna da preživim. Ali počeo sam se time baviti i da popunim vrijeme nakon što mi je umrla majka, za koju sam se brinuo sedam godina”, kaže Walzgott.

Naknade za plastiku

“Njemačka daje jednu od najvećih naknada na svijetu za plastiku i druge posude. Prije više od jedne decenije vlada ih je povećala kako bi učikovitije zaštitila okolinu. No, ta mjera je mnogim ljudima koji žive na marginama društva omogućila da barem malo poboljšaju svoj život”, izvještava Al Jazeerin reporter Nick Spacer.

Procjenjuje se da jedan od deset penzionera u Berlinu živi u siromaštvu. Skupljanje boca za neke je način da napune novčanik. No, kada sunce zamijene kiše i hladna zima, povećanje kućnog budžeta vrlo često ima svoju cijenu, koja nije ni mala ni ugodna.

Opširnije u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera