Skup u Novom Sadu: Stop ekstremizmu i nasilju

Porukama “Nemoj da diraš mog komšiju” i “Stop fašizmu” večeras je u centru Novog Sada više od hiljadu njegovih građana, ali i drugih vojvođanskih gradova, protestiralo protiv napada na pekare i poslastičarnice čiji su vlasnici Albanci i Bošnjaci iz Sandžaka, javila je reporterka Al Jazeere Snježana Mulić-Softić. 

Ovim antifašističkim skupom pod nazivom “Građanski otpor fašizmu”, a koji je koordinirala koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, ujedno je obilježena i 70. godišnjica osobođenja Novog Sada od  fašizma.

Zvucima “Bilećanke”, “Aj, Karmela”  i drugih antifašističkih i antiratnih pjesama skup je započeo ispred  Nezavisnog društva novinara u Zmaj Jovinoj ulici.

Pozdravom “Smrt fažizmu!”, kojem je uslijedio gromoglasan odgovor građana: “Sloboda narodu!”, Tatajana Tucić iz Centra za regionalizam je poručila da “ako jedan Albanac ili bilo koji drugi građanin Novog Sada i Vojvodine ne bude siguran, onda niko neće biti siguran ”.

Otac i sin pješice iz Zrenjanina

Željko Stanetić iz Nevladine ogranizacije Vojvođanski građanski centar, čiji je govor često prekidan uzvicima “Smrt fažizmu!”, kazao je kako se fažizam u Vojvodini i Srbiji osjeti sve više i više.

“Taj fašizam se oseti pred svaki 11. juli (misleći na Srebrenicu), on se oseti kad romskom paru oduzmu dete jer nije dovoljno crno… Najgore što nam se može desiti je da više ne budemo ljudi”, rekao je Stanetić.

Iako je sve vrijeme padala kiša, građani su pomno pratili govornike, a među njima su bila i trojica  članova organizacije Paor iz Zrenjanina,  a koji su na ovaj skup došli pješke iz tog grada.

Otac i sin – Radomir i Srđan Papić  i njihov sugrađanin Miroslav Obradović, pješačili su, kažu, od devet ujutro sa da bi u pola pet popodne prisustvovali antifašističkom skupu.


Radomir i Srđan Papić i Miroslav Obradović iz Zrenjanina 

“Ovdje smo došli prije svega zbog naših komšija Albanaca. Ne želimo da se ponovi 1999. kada su njih odavde proterivali, tukli, palili, kada je mnoge progutao mrak, a do danas se nije otkrio ni procesuirao nijedan počinilac tih zlodela. Sada kažu da su pekare napali maloletnici, ali mi želimo da se i oni akdekvatno kazne, bez obzira na godine”, kaže Srđan i dodaje da obavezno napišemo da je on sa svojim prijateljima iz Paora išao pješice u Srebrenicu i Potočare.

Skupu su prisustvovale i predstavnice organizacije “Žene u crnom”.

Jedna od njih, Marija Perković, rekla je da je i prije sedam godina u Novom Sadu održan protest “Stop fašizmu” te da su i tada “i vlast i opozicija, kao i sada, bili u službi kapitalizma”.

Pisac Teofil Pančić je kritizirao aktuelnu republičku vlast rekavši da ne može vjerovati ni njoj, ni njenom “ulickanom antifašizmu”.

“Ne verujem antifašizmu jednog vojvode, ne verujem antifažizmu onog ko kaže da bi za jednog našeg trebalo ubiti hiljadu njihovih. Ne mogu da verujem ni aktuelnoj gradskoj vlasti u Novom Sadu, jer njen deo čini politička stranka koja se hvali saradnjom sa najekstremnijim političkim nacionalističkim pokretima u Evropi i svetu, a to je Treća Srbija”, kazao je Pančić.

Nakon protesta održana je i protestna šetnja od Zmaj Jovine ulice do Keje žrtava racije, gdje je pred spomenikom “Porodica” položen vijenac svim žrtvama fašizma.

Na putu do spomenika građani su komentirali aktuelna dešavanja.

“Ovo je ozbiljna stvar. Ne smemo dozvoliti da se od Novog Sada napravi Sarajevo, da se od razbijene pekare pređe na četverogodišnje granatiranje”, komentirala je grupa mladića.

Protestnom skupu i šetnji prisustvovali su i lider Demokratske stranke i predsjednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i predsjednik Poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke u pokrajinskoj Skupštini Miloš Gagić.

Koalicija građanske Vojvodine, koja je organizator protesta, uputila je zahtjev Vladi Srbije da zaštiti sve građane te zemlje, a počionice krivičnih djela nad Albancima najstrožije kazni.

Dinko Gruhonjić, predsjednik Nezavisnog društa novinara Vojvodine, kazao je za Al Jazeeru da je, prema procjenama policije, na skupu bilo oko 1.200 ljudi.

“S obzirom da znamo kakav je mentalitet naših ljudi kada pada kiša, mi smo izuzetno zadovoljni. Zadovoljni smo što smo uspeli da prošetamo centralnim ulicama Novog Sada i da kažemo stop fašizmu”, naveo je Gruhonjić.

Osuda ekstremizma

“Glavne poruke koje se čuju sa skupa su osuda ekstremizma i fašizma i svega onoga što se u proteklih 12 dana dešavalo u Vojvodini, a prije svega se misli na napade na pripadnike albanske manjine i njihovu imovinu”, izvijestio je iz Novog Sada reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Politolog Duško Radosavljević kazao je za Al Jazeeru da učesnici skupa “žele da veruju da se Srbija od 2000. [godine] … nepovratno okrenula evropskim vrednostima”.

“U osnovi evropske ideje je antifašizam, a to znači da razumemo drugog, da sarađujemo sa drugim i da zajedno izgrađujemo prosperitetnu političku zajednicu. Prvo ovde, u okviru Vojvodine, u okviru Srbije, a onda jednog dana u okviru Evropske unije, gde će vrednost ljudskog života biti nešto što se neguje”, naglasio je Radosavljević.

Izvor: Al Jazeera