Skup roditelja zbog ‘bošnjačkog jezika’

Djeca iz Vrbanjaca i Konjević-Polja u utorak su krenula na instruktivnu nastavu, jer u njihovim školama nije uvedena nacionalna grupa predmeta (Al Jazeera)

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti područnih škola iz Zvornika u nedjelju će se okupiti radi razmatranja problema onemogućavanja izučavanja grupe nacionalnih predmeta i bosanskog jezika.

Nastava je obustavljena, a predstavnik roditelja, poslanik u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske Nedim Čivić Feni je kazao da djeca neće na nastavu dok problem ne bude riješen.

Na prvom skupu će učestvovati roditelji iz škole u Snagovu, Liplju, Donjoj Kamenici, Kula Gradu, na Diviču i škole u Križevićima, a naredne sedmice pridružit će im se roditelji čija djeca pohađaju škole u Srebrenici, Bratuncu, Konjević-Polju.

Trenutno najveći problem, kako je Čivić pojasnio, je što Pedagoški zavod i direktori škola onemogućavaju djeci da uče grupu nacionalnih predmeta i bosanski jezik.

“Oni žele da mi kao roditelji podnosimo zahtjev za odobravanje izučavanja našeg maternjeg jezika, koji bi se zvao bošnjački jezik, koji ne postoji, koji nikada nije postojao. Oni bi željeli da odrede našoj djeci i jednom narodu u ovom entitetu kako bi se zvao jezik”, istakao je Čivić.

Naglasio je da za sada nemaju podršku vlasti u Bosni i Hercegovini te da su u priču krenuli samoinicijativno, ali da se nadaju da će im pomoć biti pružena, i da će naići na razumijevanje.

Planirani sastanci

Kako je kazao, planirano je da se sutra sastanu s potpredsjednikom RS-a Ramizom Salkićem, federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem te državnim poslanikom Sadikom Ahmetovićem.

“Ovdje se brani država BiH. Ako ne bude bosanskog jezika ovdje u Zvorniku, na istočnim granicama, neće ga biti ni u Sarajevu, ovo je početak, oduprimo se hrabro”, poručio je Čivić.

Okupljanje roditelja planirano je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, u 15 sati.

Djeca bošnjačke nacionalnosti koja idu područnu školu u Liplju kod Zvornika neće ići na nastavu zbog nemogućnosti izučavanja nacionalne grupe predmeta i učenja bosanskog jezika, odlučili su ove sedmice roditelji.

Bošnjačkim učenicima drugog razreda Osnovne škole “Sveti Sava – Područno odjeljenje Liplje”, kako ističu roditelji, prvi dan školske ponuđeno je izučavanje “jezika bošnjačkog naroda”, a ne bosanskog jezika.

“Djeca neće ići ni danas ni narednih dana u školu. U mjestu Snagovo i Kamenica roditelji su također prekinuli nastavu, a imamo naznaku i da će roditelji u mjestu Glumina imati sastanak, pa ćemo doći do radikalnih poteza, da li blokiranje magistralnih puteva ili nešto drugo, ali ne vjerujem da ćemo slati djecu na instruktivnu nastavu. Tražit ćemo da postupe po zakonu i da ne krše prava djece”, rekao je početkom sedmice za Al Jazeeru roditelj Muharem Sinanović.

Instruktivna nastava

Djeca iz Vrbanjaca i Konjević-Polja u utorak su krenula na instruktivnu nastavu, jer u njihovim školama nije uvedena nacionalna grupa predmeta, kako su tražili roditelji.

Također, povratnici u Kotorskom odlučili su da njihova djeca bojkotuju časove “jezika bošnjačkog naroda”, dok se ne vrati predmet bosanski jezik, a, kako su naglasili, tokom godine i oni će tražiti uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja i Vrbanjaca prošle školske godine su išla na instruktivnu nastavu, jer im u tamošnjoj školi nije omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Vlasti RS-a ustrajavaju u tome da u Ustavu ovog entiteta piše da se u njemu koristi “jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda”, pa se po “pravilima tvorbe”, jezik bošnjačkog naroda zove ”bošnjačkim”.

Prema međuentitetskom sporazumu iz 2002. godine, učenicima bošnjačke nacionalnosti, ako ih u školi ima više od 50 posto, treba se omogućiti uvođenje bosanskog jezika, historije, geografije, vjeronauke…

Izvor: Al Jazeera i agencije