VIDEO: Skupovi podrške Dudakoviću u bh. gradovima

Na Gradskom trgu u Bihaću održan je skup podrške bivšem zapovjedniku Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću i njegovim suborcima, koji su u nedjelju pušteni da se brane sa slobode.

Skup su zajedno organizirala udruženja bivših boraca, kabinet bihaćkog gradonačelnika i Vlada Unsko-sanskog kantona kako bi podržali osumnjičene za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zarobljenika 1994. i 1995. na području nekoliko općina zapadnog dijela Bosanske krajine.

“Peti korpus vodio je časnu borbu zahvaljujući našim generalima, našim komandantima i našim borcima. Da nije njih bilo, zasigurno bi Bihać bio druga Srebrenica. Naši generali nisu zločinci. Ovdje želi da se izjednači žrtva i agresor. Neka tužilaštvo i sudstvo rade svoj dio posla. Mi podržavamo institucije države Bosne i Hercegovine, ali isto tako želimo časno suđenje da bude”, rekao je Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona.

Zahvalivši se svima koji su pridonijeli očuvanju Bosanske krajine i Bihaća, koji je bio u okruženju 1.201 dan, gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da je bihaćki okrug “primjer krvave borbe za slobodu i opstanak”, te da “pripadnici Petog korpusa nisu imali nikakve osvajačke ambicije niti su pravili koncentracione logore”.

Skupovi i u Tuzli, Zenici, Mostaru

Osim u Bihaću, skupovi podrške Dudakoviću i ostalima održani su i u Tuzli, Zenici, Mostaru te drugim bh. gradovima.

“Ubijeđeni smo u nevinost generala Dudakovića. Bili smo frapirani načinom hapšenja. Svi smo mi dostupni tužilaštvima, sudstvu i svim institucijama u Bosni i Hercegovini. Nalazimo se kod svojih kuća i uvijek ćemo se odazvati na pozive, tako da oštro osuđujemo način na koji je uhapšen i vjerujemo u njegovu nevinost. Podršku ćemo pružati svim časnim pripadnicima Armije Republike BiH u njihovim pravima”, naveo je Edin Hadžimuhamedović iz Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona.

Prema riječima Fahrudina Hasanovića, predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, hapšenje Dudakovića i ostalih “politički je montirana nebuloza”.

S okupljanja iz Zenice poručeno je da se prema ratnim veteranima treba odnositi s poštovanjem te da nisu potrebne nikakve spektakularne akcije prema osobama koje su godinama svima dostupne.

Arif Fazlić, predsjednik Saveza ratnih invalida Hercegovačko-neretvanskog kantona, smatra nelogičnim da se “cijeli proces uopšte vodi kada se zna da je general Dudaković stalno dostupan sudu i tužilaštvu”.

Javno je poručeno da se treba boriti protiv politika koje izjednačavaju borce Armije RBiH s borcima koji su, kako tvrde, “činili zločine, palili sela…”

Optužbe za ratne zločine

Sud Bosne i Hercegovine u nedjelju je odbio prijedlog državnog Tužiteljstva da se Dudakoviću i 12-orici pripadnika Petog korpusa odredi jednomjesečni pritvor nakon što su uhapšeni u petak.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine sumnjiči Dudakovića zajedno s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Tužiteljica Vedrana Mijović ranije je zatražila da Sud Bosne i Hercegovine odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i za ostalih 12 osumnjičenih zbog sumnje da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke.

Izvor: Al Jazeera i agencije