Skup Hillary Clinton: Michelle Obama osudila Trumpa

Američka država Arizona je dugogodišnje republikansko uporište, no stvari su se posljednjih godina promijenile.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton je u misiju pridobivanja neodlučnih glasača u ovoj državi poslala svoje, kako su neki rekli, najmoćnije oružje – američku prvu damu Michelle Obama.

Ona sada želi promijeniti izborne preferencije birača u Arizoni. U tom smislu, oštro je osudila oklijevanja Donalda Trumpa da kaže kako će prihvatiti rezultate izbora, ako ne pobijedi.

“Kada predsjednički kandidat prijeti da će ignorirati naše glasove i odbiti rezultate izbora, on prijeti samoj ideji Amerike”, upozorila je Obama.

Demokratska kandidatkinja Clinton stoga je poslala Michelle Obama u Arizonu ne bi li privoljela neodlučne glasače.

“Sedamdeset godina Arizona je favorizirala republikanske kandidate, ali ankete pokazuju da Clinton ima tijesnu prednost u ovoj državi i da će je možda i osvojiti u studenom”, javila je Al Jazeerina reporterka Kimberly Halkett.

Promijenjena demografska slika

Promjena demografske slike umnogome je utjecala na to, jer Latinoamerikanci čine 30 posto populacije u državi Arizona. Mnogi su kivni na Donalda Trumpa koji planira deportirati nelegalne imigrante i izgraditi zid duž granice s Meksikom.

“Mislim da se Trump svojim izjavama otuđio od mnogih ljudi koji žive ovdje”, upozorio je Rex Barton, stanovnik Arizone.

“Žene počinju isticati da je ovo i njihova država. Zaslužujemo ista prava kao i ostali”, dodaje Elaine Reuben.

Mnogi slijede dugogodišnjeg senatora iz te države Johna McCaina, koji je povukao podršku Donaldu Trumpu nakon videosnimke koja je pokazala Trumpov odnos prema ženama.

“To nam govori o dubini podjele unutar Republikanske stranke i šteti koju je Trump prouzročio ili, ako hoćete, šteti koju on predstavlja”, ukazuje Michael Green, politički povjesničar.

Stav je to koji dijeli i prva dama, koja se rijetko upušta u politiku, ali od Trumpove kandidature postala je jedan od najgorljivijih zagovornika Hillary Clinton.

“Pristojni muškarci ne ponižavaju žene”, ocijenila je Obama.

Čak i konzervativne novine u Arizoni dijele to mišljenje. I oni su podržali demokratsku kandidatkinju, prvi put u više od 100 godina.

Izvor: Al Jazeera