Škrijelj: Nema ataka BiH na Sandžaklije

Ministarstvo civilnih poslova kaže da se radi o rutinskoj kontroli, poručuje Škrijelj (Anadolija)

Rektor Univerziteta u Sarajevu i bivši predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Rifat Škrijelj izjavio je danas u Novom Pazaru kako se ništa značajno neće dogoditi u vezi revizije državljanstava BiH i kako su od Ministarstva za civilne poslove BiH dobili sva uvjeravanja da niko od građana ko je regularno dobio državljanstvo neće biti obuhvaćen tim i neće imati nikakvih problema.

„To nije bio nikakav, ne daj Bože, atak na nekakvu grupu ciljano bilo odakle, već jedan akt kontrole koju država radi i koja je dospjela u medije i izazvala određenu buru“, izjavio je Škrijelj, javlja Anadolija.

Kriva interpretacija

Prvi čovjek Univerziteta u Sarajevu je kazao kako je njegova ranija izjava o reviziji državljanstava krivo interpretirana u određenim medijima.

On nije bio obuhvaćen revizijom državljanstava, već je samo u svojstvu rektora kojeg su pozvali komentirao tu pojavu.

„To je jedna regularna kontrola koju je država BiH preko resornog ministarstva započela i imaju jedan veliki broj dosjea građana koji su dobili državljanstva, a nisu u cijelosti u ovom trenutku dostupni, odnosno nisu u ovom trenutku validno obrađeni kroz resorno ministarstvo i njegove službe. S obzirom da svaka država želi da zna koliko građana ima koji su dobili to državljanstvo, taj broj dosjea su počeli revidirati. Ta informacija da se vrši revizija državljanstava je procurila u javnost, pa je tome dodato sa teritorije Sandžaka, od kojih ima jedan veliki broj sa ovog prostora“, pojasnio je on.

Škrijelj je predočio kako je delegacija Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, čiji je aktivista i bivši predsjednik, posjetila državnog ministra za civilne poslove Adila Osmanovića i njegove saradnike. Dobili su sva uvjeravanje kako se radi o rutinskoj kontroli nezavršenih dosjea po pitanju državljanstava.

Dvije godine boravka

Prema općem pozivu nadležnog ministarstva, za sva lica koja su stekla državljanstvo BiH naturalizacijom poslije 6. aprila 1992. godine, a prije 1. januara 2006. godine, naglašeno je kako reviziji ne podliježu svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu prebivališta na teritoriji BiH na dan 6. aprila 1992. godine, a imali su državljanstvo neke od republika bivše SFRJ, kao i svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarenih dvije godine boravka do stupanja na snagu Zakona o državljanstvu BiH na dan 1. januara 1998. godine.

Također, reviziji ne podliježu oni koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarene tri godine prebivališta-boravišta na teritoriji BiH do 1. januara 2000. godine, svi koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu sporazuma o dvojnom državljanstvu BiH s drugom državom te svi koji su državljanstvo BiH stekli odlukom Vijeća ministara BiH kao lica od naročitog interesa za BiH.

U BiH živi oko 20.000 građana porijeklom iz Sandžaka čije državljanstvo podliježe reviziji, navode mediji.

Izvor: Agencije