Škraping – adrenalinski sport na Pašmanu

Škraping, ili trčanje po oštrom kamenju, tradicionalna je utrka koja se održava na Pašmanu, u zadarskom arhipelagu. Tri kategorije natjecatelja, od profesionalaca do rekreativaca, privukle su 1.500 ljubitelja adrenalinskih sportova na ovaj hrvatski otok.

Nije sezona, ali mnogi su došli na Pašman – u susret izazovu, trčanju, ili brzom hodanju po škrapama, dalmatinskoj rječi za oštro kamenje. Izvan sezone bitno je privući goste na otok, kažu organizatori.

“Nadamo se da će se i drugi otoci nešto slično dosjetiti i nešto napraviti što će ih promovitirati”, kaže Stipe Božić, sportski direktor Škrapinga.

Prava promocija za Pašman i velika gužva na startu, pa kud koji. Više je pravaca i ruta kojima se mogla savladati staza. Zato je proučavanje terena svima bilo jako važno. Oni iskusniji više su pazili na vremenske uvjete, jer je puhao jak jugo.

Pobjednik treću godinu zaredom

Manje je škrapa ove godine, ali više gudura, uspona, provlačenja kroz makiju i lokalnih puteva, gdje su vrebale opasnosti.

“Po pašmanskim divljinama i škrapama mogli ste ići samo uz kartu, ali morali ste izbjegavati i oštre stijene”, javio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Najizdržljiviji su lagano pristizali do cilja, zapuhani i sretni. Najzadovoljniji su bili pobjednici, poput Ante Pešića, koji je treću godinu zaredom najbolji u najtežoj ultrakategoriji. Sada slijedi slavlje na njegov račun.

“Moram zavrtiti janje. Neka, drago mi je, slijedi lijepa fešta za dobru ekipu”, najavljuje Ante.

Drugima je, makar za to platili 20 eura za sudjelovanje, veće zadovoljstvo bilo obilazak atraktivnih dijelova otoka. Mnogi mu se vrate na ljeto.

Izvor: Al Jazeera