Škotski viski je preživio prohibiciju, a hoće li i Brexit?

David Thomson i njegova supruga Teresa Church kažu da su do sada izvozili svoje proizvode u EU bez teškoća i nameta (Al Jazeera)

Robert Burns, pjesnički ponos Škotske iz 18. stoljeća, nije štedio riječi hvale za njega. Winston Churchill, britanski premijer iz Drugog svjetskog rata, konzumirao ga je uz doručak, dok je Robert Mitchum, holivudska glumačka legenda, često upadao u nevolje zbog njega.

Škotski viski, koji se pravi jedino u Škotskoj, piće je koje ima sljedbenike po čitavoj planeti. Preživio je mnogobrojne trzavice, pa čak i prohibiciju u Sjedinjenim Američkim Državama. U prošloj godini, Velika Britanija izvezla ga je u vrijednosti od čak 4,36 milijardi funti (5,65 milijardi dolara).

No, škotska industrija viskija sada je pred novim izazovom – Brexitom.

Škotska viski asocijacija (SWA) je, s razlogom, zagovarala ostanak u Evropskoj unijim kao i mnogi drugi u Velikoj Britaniji koji strepe za posljedice napuštanja bloka. Posao ne trpi neizvjesnost, a u EU ide preko 30 posto izvoza škotskog viskija.

Velika Britanija napušta EU 29. marta, pošto je veći dio stanovništva Engleske i Velsa, ali ne i Škotske i Sjeverne Irske, glasao za odlazak iz bloka.

Ako se do tog datuma ne sklopi dogovor o Brexitu, Velika Britanija će sa EU-om i ostatkom svijeta trgovati prema pravilima Svjetske trgovačke organizacije (WTO).

„Postoji rizik gubitka povlastica i nižih poreza, koji su Velikoj Britaniji osigurani u bilateralnim trgovačkim sporazumima Evropske unije“, tvrde iz SWA.

Začin društvenog života Škota

Šefica ove grupe Karen Betts, ranije je ove godine izjavila da će Brexit bez dogovora utjecati na carinu na granici Velike Britanije i Evropske unije, što će značajno promijeniti način na koji škotski viski ulazi u blok, ali i proizvođačima povećati troškove.

„Razlog zbog kojeg sam glasao za ostanak u EU je taj što se plašim za situaciju u kojoj ćemo se naći. Neizvjesnost je nešto s čim je teško živjeti u ovom poslu“, kaže David Thomson, vlasnik destilerije Annandale u južnoj Škotskoj.

Sat otkucava prema Brexitu, a neizvjesnost se nadvija nad sve četiri britanske nacije.

Pregovori sa EU-om, koje vodi premijerka Theresa May, za sada su bezuspješni, jer sporazum koji je postigla sa evropskim zvaničnicima, Britanski parlament ne želi podržati, najviše zbog problemarike granice između Sjeverne Irske i Republike Irske.

„Sada izvozimo naše proizvode u EU, bez poreza. Postoji sporazum koji nam omogućava da jednostavno ukrcamo teret na brod i prebacimo ga u Holandiju, Njemačku ili Skandinaviju. Lagano je, ali ubuduće neće biti tako“, tvrdi Thomson.

Od Burns Nighta, godišnje svečanosti u januaru, pa do Hogmanaya, ili Nove godine, u decembru, škotski viski začinjava društveni život Škota kao nijedan drugi proizvod.

„Viski je dio naše porodice“, kaže Rachel MacNeill, koja živi na otoku Islay, na kojem trenutno postoji čak osam destilerija viskija, dok će deveta početi s radom ove godine.

MacNeill, osnivač Viski akademije Islay, za Al Jazeeru kaže:

‘Svjetionici koji sjaje prema svijetu’

„Destilerije fizički gledaju prema moru, ali su poput svjetionika koji sjaje prema svijetu“.

Škotska vlada podržava ostanak u EU-u, a vodi je Škotska nacionalna partija, koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije. Vlasti iz Edinburgha, koje u posljednje vrijeme razmatraju drugi referendum o nezavisnosti, pokušava zaštititi škotsku industriju viskija.

Vlada Škotske je zabrinuta zbog posljedica Brexita bez dogovora.

„Škotski viski je perjanica našeg izvoza. Svake sekunde, iz Velike Britanije se na 180 svjetskih tržišta pošalje 39 boca. No, mogućnost da ne bude dogovora je uznemirujuća. Želimo zadržati mogućnost izvoza škotskog viskija u Evropu i ostatak svijeta lako, kao što možemo danas, a ne da se suočavamo s novim trgovačkim barijerama, nametanjem poreza i carinskih procedura“, tvrdi glasnogovornik SWA-a.

No, neki iz industrije viskija u Brexitu vide nove mogućnosti. Sam Simmons, prvo ime odjela za viski u kompaniji za proizvodnju pića Atom Brands kaže da je škotski viski „ekosistem izgrađen na optimizmu“.

„Zemlje poput Indije, Kine i Brazila su tržišta koja Evropska unija nije u potpunosti iskoristila. Uz to, trgovina unutar EU-a je stvorila probleme u trgovini sa SAD-om, gdje ima dosta prepreka za distribuciju i prodaju škotskog viskija. S izlaskom iz EU-a, Velika Britanija vjerovatno će otvoriti vrata SAD-a“, govori on.

U sklopu ove priče, Thomson kaže da mu je odluka o Brexitu otvorila oči i natjerala ga da počne razmatrati druga potencijalna tržišta.

„U ovom trenutku najviše ciljam na Singapur, bogatu državu koja ima kulturu konzumiranja viskija. Singapurci su definitivno spremni platiti za premium proizvod. Možda ćemo, jednostavno, samo morati napornije raditi kako bismo sklopali poslove u cijelom svijetu, što na kraju, možda i nije loša stvar“, kaže Thomson.

Izvor: Al Jazeera