Škotska: Birači podijeljeni uoči referenduma

Stanovnici Škotske sutra na referendumu odlučuju o sudbini te države – hoće li ostati unutar Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske ili će ponovo, nakon 300 godina, postati nezavisna država.

Ankete pokazuju da će rezultat biti izuzetno tijesan. O čemu razmišljaju Škoti kad donose odluku o svom glasu provjerila je reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

‘Neizvjesna avantura’

Protivnici osamostaljenja smatraju da je Škotska krenula u neizvjesnu avanturu. Žale što im je 1999. vraćen parlament koji je, kažu, poslije nacionalistima omogućio da Uniju dovedu na rub ponora.

Ne vide niti jedan razlog za razlaz osim onih emocionalnih.

Dick Rodgers je došao iz srca Engleske kako bi zamolio Škote da ostanu zajedno.

Mirjana Hrga o atmosferi uoči referenduma u Škotskoj

“Jako brinem. Stvari koje možemo postići u svijetu bit će bolje sa Škotskom kao dijelom tima!”, kaže on.

Škoti su star narod i nema sumnje da će historija utjecati na mnoge. No – koliko?

“Istina je da bez historije škotske nezavisnosti ovakav referendum ne bi bio moguć. Dakle, historija Škotske kao nezavisne države prije Unije 1707. je mislim, krucijalna za referendum”, kaže Ewen Cameron, historičar.

Svaki glas važan

“Budućnost će biti ključna pri sutrašnjoj odluci i prije svega – ekonomski razlozi: hoće li imati bolji zdravstveni sustav, što će biti sa škotskim bankama, engleskim kompanijama u Škotskoj, tržištem EU ako više ne budu članica…”, izvještava Hrga.

“Škotska ekonomija funkcionira na dnevnoj bazi, banke neće otići, to je nesporazum. Imamo industriju, trgujemo s ostatkom Kraljevstva i svijeta. Nema razloga za brigu jer je bruto društveni proizvod u Škotskoj viši od britanskog”, ocijenio je ekonomski analitičar Philip Grant.

Biračko tijelo je izuzetno podijeljeno. Svaki glas bit će važan i London sada u finalu trke nudi više ovlasti Škotskom parlamentu. No, neki smatraju da prijedlog stiže prekasno.

“Moramo ići dalje kako god bilo. Očajnički se nadam da neće glasati ‘za’ i da će ostati dio Unije, kao i ovih 300 godina. Ako ne, pognut ćemo glavu i nastaviti raditi za dobrobit Škota”, kaže Cameron Rose iz Konzervativne stranke.

Još prije nekoliko mjeseci činilo se da nema ništa od škotske nezavisnosti, a onda iznenada, nekoliko dana prije izlaska na birališta – ankete su pokazale rast broja pristalica osamostaljenja, koji je sada navodno zaustavljen.

Međutim, London je na rubu šoka zbog mogućeg rezultata.

Izvor: Al Jazeera