Skoro svaki diplomac na Malti dobija posao

Stopa zaposlenosti diplomiranih studenata na Malti je čak 94,5 posto, po čemu je bolja od Njemačke, koja se nalazi na drugom mjestu sa 90,9 procenata (EPA)

U Evropskoj uniji evidentan je manjak radnika, pa zbog toga u pojedinim državama diplomirani studenti nemaju problema oko zaposlenja, a u tome prednjači Malta.

Prema podacima Eurostata, Malta je po zaposlenju svojih diplomaca evropski prvak. Stopa zaposlenosti diplomiranih studenata u toj državi je čak 94,5 posto, po čemu je bolja od Njemačke, koja se nalazi na drugom mjestu sa 90,9 procenata.

Iza Njemačke slijedi Holandija sa približno 90 posto, a posao se brzo pronalazi i u Češkoj, gdje 89,9 posto svršenih akademaca dobije posao. U Austriji 89,4 posto mladih ljudi sa diplomom odmah dobije posao poslije završenih studija.

Slijede Poljska (81,2), Slovenija (81,6), Bugarska (77,7), te Rumunija sa 76 procenata.

Tromi, zastarjeli sistemi

Prema posljednjem istraživanju iz Brisela, prosjek država Evropske unije je u porastu – u 2014. iznosio je 76, a u 2018. godini 80,2 posto.

Prema analizi koja je utemeljena na usporednom istraživanju o zaposlenosti mladih sa diplomom stečenom u posljednje tri godine, s druge strane, trećina visokoobrazovanih u dobi od 20 do 34 godine u Hrvatskoj nema posao.

Interesantno je da se na začelju 28 zemalja EU nalaze Italija i Grčka.

Ovakav trend ekonomisti vide u neprilagođenom, tromom i zastarjelom obrazovnom sistemu.

Izvor: Agencije