Skoplje: Vlada nije naložila obavještajne akcije protiv Srbije

Makedonske institucije rade isključivo u interesu građana Republike Makedonije (Al Jazeera)

Makedonija nije naložila obavještajne akcije protiv Srbije, niti je preduzimala takve mjere, izjavio je danas u Skoplju ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov. 

Dimitrov je na pres konferenciji u Skoplju istovremeno najavio da će sutra razgovarati sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

“Makedonska vlada niti je imala namjeru, niti je naredila obavještajne aktivnosti protiv ili na štetu niti jedne države, uključujući Srbiju”, rekao je Dimitrov na press konferenciji.

Prema njegovim riječima, makedonske institucije rade isključivo u interesu građana Republike Makedonije i saglasno ustavnim nadležnostima”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Dokazi o djelovanju protiv Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon što je naložio povlačenje cjelokupnog osoblja ambasade, da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obavještajnih organa “dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”. 

“Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju. Mnogo je špekulacija i mislim da će u narednih deset dana sve biti mnogo jasnije”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da će ta država nastaviti da razvija prijateljske odnose, ali nije precizirao o kakvom “ofanzivnom djelovanju” se radi.

I prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da će ta država preduzeti mjere da zaštiti svoje interese u Makedoniji i istovremeno preispitati osposobljenost i kapacitete za obavljanje posla u aktuelnim uslovima u toj zemlji. 

“Već sledeće sedmice, posle sastanaka koje ćemo ovde imati, a imaćemo i sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, deo našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije koje imamo nameru da sprovedemo ovde u Beogradu”, kazao je Dačić.

Kandidatura Kosova za članstvo u UNESCO-u

Prethodno je Vlada Makedonije reagovala na pisanje medija da je povlačenje diplomata reakcija na navodnu inicijativu Makedonije da se kandidatura Kosova za članstvo u UNESCO-u stavi na dnevni red ovogodišnjeg zasjedanja.

“Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama. Kada postoje otvorena i osjetljiva pitanja sa susjedima, Vlada Makedonije vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država”, navedeno je tada u Vladinom saopštenju.

“Što se tiče glasanja za članstvo Kosova u UNESCO-u, Vlada Makedonije će uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije.“

Nakon ovog saopštenja Dačić je poručio da bi i Srbija mogla da promijeni stav po pitanju imena Makedonije.

Izvor: Agencije