Skoplje: Svjedoci ne prepoznaju optužene

Jedan od svjedoka je kazao: "Ja ne mogu na vrat uzeti nekoga i sa sigurnošću reći da su to ti ljudi" (Al Jazeera)

Tri svjedoka peterostrukog ubistva počinjenog kod Smiljkovskog jezera u okolini Skoplja prošle godine, na suđenju u četvrtak nisu prepoznala optužene.

Svjedoci u slučaju poznatom po imenu Monstrum, su kazali kako su lovili ribu na jezeru na dan ubistava. Oko 16 sati, prišla su im četvorica mladića u bijelom vozilu, koji su im tražili crve i kruh.

Kako su rekla dva svjedoka, mladići su ubrzo otišli, a kad je pao mrak, dva svjedoka su krenula kući sa još dva prijatelja, prenose makedonski mediji.

Vidjeli mrtva tijela

Prije nego što su svjedoci sišli s makadama, pred njih je, kako su kazali, stao muškarac s pištoljem u ruci.

Muškarac ih je pitao kako se zovu, a zatim im rekao “odlazite, ili ću vas ubiti”, kazali su svjedoci.

Jedan od svjedoka je rekao da je naoružani muškarac nosio pancir, te mu kazao “stop, policija”.

Ribari su kazali kako su zatim pobjegli, a ubrzo zatim čuli rafalni pucanj. Jedan i po sat su se skrivali u okolini jezera, a zatim krenuli kući.

Kako su kazali, na putu kući vidjeli su mrtva tijela četvorice mladića i vozilo sive boje parkirano blizu njih.

Na pitanja da li prepoznaju optužene prisutne u sudnici, te da li je neko od njih bio naoružani muškarac koji je prijetio da će ih ubiti, svjedoci su rekli “ne”.

Jedan od svjedoka je kazao: “Ja ne mogu na vrat uzeti nekoga i sa sigurnošću reći da su to ti ljudi”.

Tužitelji su također pitali svjedoke da li su vidjeli crveni Opel Omega. Prema optužnici, tim automobilom su se optuženi Alil Demiri i Afrim Ismailović dovezli do mjesta nedaleko od Kačaničkog puta, gdje ih je, kako navode tužitelji, čekao optuženi za pomaganje u terorizmu Haki Haziri.

Jedan od svjedoka je odgovorio da su primijetili da je vozilo tamne boje, te da je bilo parkirano iza naoružanog muškarca.
Advokat odbrane Naser Raufi kazao je u pauzi saslušanja svjedoka: “Za nas je važno to što su se svjedoci u sudnici suočili s optuženima i što ih nisu prepoznali. Također, posvjedočili su da im se čovjek koji se pojavio s puškom predstavio kao policajac”.

Treći svjedok, koji je svjedočio nakon pauze, potvrdio je da je njemu i njegovim prijateljima naoružani muškarac odjeven u crno prijetio da će ih ubiti ako odmah ne odu. Dodao je da je vidio automobil tamne boje parkiran na obali jezera.

Upitan da li u sudnici prepoznaje naoružanog muškarca koji im je prijeto, treći svjedok je odgovorio: “ne”.

Pobjegla dvojica optuženih

Peterostruko ubistvo dogodilo se 12. aprila 2012. godine kod Smiljkovskog jezera, u skopskom kvartu Radišani.

Ubijena su četiri mladića starosti između 18 i 22 godine – Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski, kao i lokalni ribar, 45-godišnji Borče Stevkovski, koji se slučajno zatekao na mjestu zločina.

Ubijeni su Makedonci, a optuženi za ubistva i terorizam su Albanci.

Ranije ove sedmice, Goran Naćevski, otac ubijenog Aleksandra, svjedočio je da će  “tražiti odštetu od onih koji su proglašeni ubicama, a ja sam siguran da su ovo ubice”.

Prošle sedmice, optuženi Haki Haziri je kazao Sudu:

“Kad su me uhapsili, inspektori su mi prijetili kaznom od 20 godina zatvora ili da me neće ostaviti živog,  ukoliko ne priznam da je Alil Demiri izvršio peterostruko ubistvo kraj Smiljkovskog jezera. Izjavu koju sam dao na saslušanju nisam dao svojevoljno.”

Prema njegovim riječima, na dan zločina nije imao nikakve kontakte sa optuženima.

Od direktnih optuženih počinilaca ubistva, na suđenju je prisutan samo Agim Ismailović, dok su optuženi Afrim Ismailović i Alil Demiri pobjegli na Kosovo dvije sedmice nakon zločina i njima se sudi u odsustvu.

Ostala trojica optuženih terete se za pružanje logističke podrške.

Nakon peterostrukog ubistva, makedonska policija je izjavila da su ubice pripadnici “radikalnog islama”, što je izazvalo val demonstracija muslimana, prevashodno Albanaca.

Tužilaštvo navodi da su motivi za peterostruko ubistvo izazivanje nesigurnosti i straha kod građana, te narušavanje sigurnosti u zemlji.

Suđenje je odgođeno do 8. februara.

Izvori: Agencije