Skoplje: Sa zgrade Vlade uklonjen natpis sa starim imenom Makedonije

Očekuje se da će u sljedećim danima biti zamijenjeni i natpisi na ostalim državnim institucijama (Anadolija)

Nastavljeno je uklanjanje željezne ograde oko zgrade Vlade Sjeverne Makedonije u Skoplju kako bi se, u skladu s odlukom vlade te zemlje, oslobodio javni prostor oko zgrade Vlade i učinio dostupnim građanima, javila je Anadolija.

Istovremeno, uklonjen je i natpis sa zgrade “Vlada Republike Makedonije”, koji bi trebao biti zamijenjen novim, na kojem će pisati “Vlada Republike Sjeverne Makedonije”, kako je i predviđeno Prespanskim sporazumom sa susjednom Grčkom o rješavanju spora o imenu između dvije zemlje.

Željezna ograda nakon uklanjanja će biti smještena u skladište, a sljedeće odluke o ogradi i prostoru oko zgrade, kako je izvijestila ta institucija, bit će usvojene u sveobuhvatnom procesu u dogovoru s građanima. 

Betonski stubovi koji su pridržavali ogradu neće biti uklonjeni zbog visine troškova uklanjanja. 

Očekuje se da će u sljedećim danima biti zamijenjeni i natpisi na ostalim državnim institucijama, kao i na graničnim prijelazima, jer bi novi naziv Republike Sjeverne Makedonije trebao biti zvanično u upotrebi za nekoliko dana. 

Proces završava ‘u sljedećim danima’

Prespanski sporazum potpisale su u junu 2018. vlade Makedonije i Grčke, a njegova provedba bila je uvjet za članstvo Makedonije u NATO-u i početak pregovora o članstvu u EU-u. 

Grčki parlament ratificirao je prošlog petka Protokol o članstvu Makedonije u NATO-u, što je bio posljednji korak u rješavanju 28-godišnjeg spora između dvije susjedne zemlje. Ranije, u srijedu, u sjedištu NATO-a u Briselu Makedonija je potpisala Protokol o članstvu u Savezu. 

Makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će nakon ispunjenja svih zakonskih uvjeta za stupanje na snagu Prespanskog sporazuma Vlada u Službenom glasniku objaviti datum stupanja na snagu amandmana i ustavnog zakona.

Ministarstvo je također saopćilo da se očekuje da se cijeli proces promjene imena završi “u sljedećim danima”. 

Izvor: Agencije